Wróć do strony głównej.
Grudnia 22, 2024, 10:16:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziecko z MPD  (Przeczytany 8044 razy)
Jolanta
Newbie
*

« : Czerwca 25, 2012, 09:39:47 »

Dzień dobry,
Mam pytanie do Pani Prof. J. Cieszyńskiej.

Moja córeczka ma 5 lat i cierpi na MPD. Nie chodzi i nie mówi - poza wyrazami: mama, tata, baba, dziadzio, lala, jajo. Ostatnio pojawiły się pierwsze sylaby wyrazów np. ko-, po-, pi-. Kinga je samodzielnie, połyka, żuje, pije z kubka, potrafi pić i dmuchać przez rurkę, dmucha piórko. Rozumie mowę bierną. Ma słabą koordynację rąk przez co ruchy rąk są mało precycyjne. Nie mniej jednak ołówek trzyma prawidłowo, potrafi kreślić proste i łamane linie. Chciałabym rozpocząć u Kingi naukę mowy metodą krakowską - do kogo mam się zwrócić o ewentualną diagnozę i plan pracy?, jakie pomoce będą nam niezbędne? Nadmienię, że jesteśmy z Wrocławia.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Lipca 02, 2012, 02:35:00 »

Droga Pani Jolanto, Pani list nie był bezpośrednio skierowany do mnie, dopisał Pani swoje pytanie do jakiegoś wątku i teraz przypadkowo je znalazłam. Mam nadzieję, ze jeszcze Pani pomogę. Oto adres "Gabinet Logopedyczny Słówka", ul. Kazimierza Wielkiego 29a/406, Wrocław. joanna@terapia-logopedyczna.pl,
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!