Wróć do strony głównej.
Grudnia 22, 2024, 09:29:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zespół Angelmana  (Przeczytany 23479 razy)
mopiw13
Newbie
*

« : Kwietnia 05, 2014, 02:35:37 »

Witam Panią Profesor.

Nie wiedziałam, w której zakładce poruszyc ten temat...
Jestem terapeutą zajęciowym. Zajęcia prowadzę w myśl metody krakowskiej. Zwrócili się do mnie o pomoc rodzice dziewczynki z Zespołem Angelmana. Nie mam doswiadczenia z tym zaburzeniem...dziewczynka ma 3 lata. Nic nie mowi. Nie komunikuje się.Wszystkie podstawowe zajecia robię jej rączką. Zajecia takie jak dla rocznego dziecka. Na polecenia "daj...." nie ma reakcji. Jest problem z chwytaniem i puszczaniem. Odruchy drgawkowe sa dosyc mocne...Wszystko wkłada do buzi.
Czy ma Pani Profesor doswiadczenie z tym Zespolem? Czy mozna tu stosowac metode krakowska, mam tez na mysli Manualne Torowanie Głosek? 

Proszę o jakiekolwiek wskazówki...Czy jesli bede postepowac według ksiazki "Wczesna interwncja terapeutyczna..." Korendo to bedą to wlasciwe zadania?

Monika
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 05, 2014, 10:14:45 »

Droga Pani Moniko, doniesienia z badań, dotyczących Zespołu Angelmana są pesymistyczne, ale miałyśmy doświadczenia także pozytywne. Dziewczynki nauczyły się współpracy, podstawowej komunikacji językowej. Dlatego warto podjąć próbę, tym bardziej, że dziecko jest jeszcze małe, a wówczas rokowania są pomyślne.
Może Pani wykorzystać ćwiczenia opisane we "Wczesnej interwencji", pamiętając, że należy rozpocząć od wcześniejszych etapów.
Jeżeli dziecko może uzyskać pomoc terapeuty znającego MTG, to z pewnością byłoby to korzystne.
Proszę też pamiętać o ćwiczeniu umiejętności gryzienia i żucia.
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!