Qazalkotl_Basia
Newbie
|
|
« : Padziernika 10, 2016, 09:45:13 » |
|
Witam. Jestem nowym członkiem /użytkownikiem forum. Płakać mi się chce ,bo chyba dotarło właśnie do mnie,ze mój syn jednak ma "jakies" spektrum autyzmu. Może wymienię niepokojące objawy: -brak mowy,pojedyncze sylaby ,raczej powtarzanie zylab ciągiem niż mówienie słowa -kręcenie się wkoło aż do utraty równowagi i ogromne zadowolenie z tego co robi (jakby zabawa) -rzadka reakcją na imię ,wszelkiego typu polecenia czy próba wytłumaczenia ,ze nie wolno czy nie (głównie dotyczy troski o nie zrobienie sobie krzywdy) -zabawa raczej samemu,ulubionymi zabawkami,ciągle wkładAnie np rurki do kubka czy kredki do kubka lub składanie i wyjmowane przedmiot od do i z pudełka -chodzenie bardzo niezgrabne,ostrożne, brak wyczucia odległości, uderzenie głową w ścianę jakby jej nie widział -pokazywanie palcem tylko gdy chce jeść czy pić -brak zainteresowania ,gdy mu pokazać zwierzeta w książeczce czy samochód na ulicy -ogromna nerwowosc -brak naśladowania czegokolwiek,rzadko bynajmniej -bardzo lubi laskotanie i przytulania ,ale nie lubi obcych osób
Marek urodził się w 31 tyg ciąży. Wagę miał dobra ,jednak miał problemy z oddychaniem. Potem w 5 tygodniu po urodzeniu zarazil się wirusem Rsv. Walczył o życie przez ponad 3 tygodnie. Powikłania do dziś są widoczne,astma i obustronna rezedma płuc . Bardzo pozno zaczal siedziec,raczkowac czy chodzić. Jest bardzo dużym indywidualista. W miejscowości w ,kktórej mieszkamy nie ma za bardzo dostępu do specjalistów. Nie wiem co robić. Z dnia na dzień jest gorzej. Proszę o radę i wypowiedzenie się czy to jest autyzm? Czy jego zachowanie wynika tylko z wczesniactwa? Byliśmy niedawno na diagnozie SI. Nie ma jeszcze jej wyniku,ale jakoś tak mam wrażenie ,ze nikt tu nic nie chce powiedzieć mi wprost.
|