Agusik
Newbie
|
|
« : Listopada 23, 2015, 02:09:35 » |
|
Witam Pani Profesor Moja córka urodziła sie w 35 tyg ciąży , przez 3 pierwsze miesiace miała zoltaczke, miała tez fototerapie. W 3 miesiącu życia przyjmowała antybiotyk , wykluczono CMV. Od samego początku miała wzmożone napięcie mięśniowe , była rehabilitowana. Ruchowo rozwija sie prawidłowo , niestety intelektualnie nie , od samego początku był słaby kontakt wzrokowy( patrzyła nam na szyje, zamiast oczy) dzięki stymulacji materiałami stworzonymi przez Panią Prof do rozwoju funkcji poznawczych kontakt wzrokowy poprawił sie , choć nie jest jeszcze prawidłowy . Córka mówi " mama " " tata" am" hau" ci ci ( na kotka) " gu gu( na ptaszki) " dam"( jak coś chce). Robi papa, pokazuje rączka na brzuszku jakie dobre , ale nie pokazuje jaka duża urośnie . Wskazuje paluszkiem , choć wtedy nie patrzy na nas tylko na przedmiot na który pokazuje. (Czyli nie mamy wspólnego pola uwagi?) Pracuje z córka od miesiąca nad książeczkami "Samogłoski i wykrzyknienia" i " wyrażenia dźwiękonaśladowcze " jednak córka nic nie powtarza, co bardzo mnie martwi. W ksiązkach pokazuje pewne rzeczy zawsze dobrze np słońce , psa, a sa tez rzeczy ktore zawsze sie jej mylą, czy to normalne w tym wieku? Kupiłam tez " czytanie symultaniczne - wyrażenia dźwiękonaśladowcze " - jednak córka nie potrafi wykonać przy nich poleceń , mysle , ze chyba jeszcze jest za mała dla tych pomocy (?) Jestem zdeterminowana cieżko pracować by pomoc dziecku, tylko bardzo proszę Panią Profesor o pomoc w ustaleniu planu działania dla mojej 16 miesięcznej corki . Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
|