agataoko
Newbie
|
|
« : Czerwca 23, 2017, 11:50:06 » |
|
Dzień dobry, Mój 18 miesięczny synek otrzymał dwa tygodnie temu diagnozę: zaburzenia ze spektrum autyzmu. Synek nie mówi, nie pokazuje palcem, nie naśladuje. Jak czegoś chce o patrzy się na daną rzecz i rodzica. Preferuje samotne zabawy, rzucanie piłką. Lubi gdy czytam mu książki, ale nie chce nic pokazywać, czasami denerwuje się gdy pokazuję jego palcem. Kontakt wzrokowy jest w miarę dobry,synek lubi się przytulać i "kokosić" - łaskotać itp. Obserwuje nas podczas codziennych czynności, wszędzie za nami chodzi ale nie naśladuje. Dużo się śmieje i jest pogodnym dzieckiem. Cieszy się na widok dziadków. Jesteśmy pod opieką Ośrodka Wczesnej Interwencji w Warszawie. Raz w tygodniu przychodzi do nas o domu psycholog, która obserwuje dziecko podczas zabawy, nagrywa film, jak próbujemy się z nim bawić, a w następnym tygodniu omawiamy film, i mówi co było dobre a co do poprawy. Czekamy na wizytę do immunologa odnośnie rad dot. zmiany diety. Kupiłam też płyty "Słucham i uczę się mówić" i słuchamy pierwszej części. Synek jest drobny i ma małą głowę, przez co wszystkie słuchawki są na niego za duże. Więc puszczam mu z komputera w zamkniętym pokoju, a on siedzi w tym czasie w foteliku do kamienia. Proszę o rady w jaki sposób sama mogłabym pracować z tak małym dzieckiem w domu metodą krakowską. Telewizor i sprzęty grające wyłączyliśmy już 3 tygodnie temu. Dodam, że mam jeszcze 6 miesięczną córeczkę,przez co muszę dzielić czas na dwoje. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
|