symaj
Newbie
|
|
« : Marca 15, 2019, 09:00:25 » |
|
Dzień dobry! Chciałam się poradzić w sprawie syna- obecnie ma 22 miesiące i nic nie mówi, nie powtarza, nie naśladuje dźwięków. Wszystko rozumie- wykonuje proste polecenia, reaguje na swoje imię, potrafi pokazać gdzie jest Szymek (na siebie), gdzie jest mama, tata, piesek (ale tylko nasz żywy- w książce nie pokaże). Lubi jak się z nim bawię, jest wesołym dzieckiem. Jednak nic nie chce powtarzać- świadomie nie mówi nawet mama, czasem się zdarza że do siebie powtarza mamamamama, tatatata, babababa ale jak tylko próbuje wtedy podchwycić z tego jakieś słowo i mówię mu "mama" to przestaje i nie chce nic mówić. Staram sie go nauczyć jak robi piesek, kotek- ale nie chce powtarzać, nie chce się skupiać na książeczkach- przynosi mi je ale jak zaczynam czytać to wyrywa i wyrzuca, nie pokazuje też nic na obrazkach- gdzie jest krówka itp. Jeśli czegoś chce ciągnie za rękę. Mówię do niego dużo, staram się proste słowa, ale nie ma żadnych postępów. Do tego jak się denerwuje uderza głową w różne przedmioty (w ścianę, stół, podłogę) czasem mocno aż go boli i potem płacze- czytałam że to się zdarza u dzieci do trzeciego roku życia- jednak od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie wiąże się to wraz z brakiem mowy z jakimiś zaburzeniami? Po przeczytaniu wątków na tym forum właśnie zamówiłam programy do słuchania "Samogłoski i wykrzyknienia" oraz "Wyrażenia dźwiękonaśladowcze", a także książeczki Kocham czytać. Jakiś czas temu radziłam sie logopedy jednak powiedziała standardowo "jeszcze ma czas", co wcale mnie nie uspokoiło. Nie puszczam mu telewizji jednak w domu praktycznie cały czas leci muzyka z tv, syn nawet się jej domaga- śmieszne ale myślałam że jak to nie są bajki to nie szkodzi dziecku bo się w to nie gapi, już wiem że nie powinnam jej włączać i wprowadziłam zakaz włączania telewizora przy małym. Mam dwójkę starszych dzieci (14 i 9 lat) oboje uczyli się mówić "w normalnym tempie", córka nawet dość szybko. Chciałam się poradzić w jakim tempie wprowadzać zakupione książeczki- czy w jakiejś ściśle określonej kolejności trzeba to robić, kiedy wprowadzać następne, jak długo czekać na efekty, może coś jeszcze mogę zrobić dla syna?
|