Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 11:14:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ryzyko autyzmu  (Przeczytany 7812 razy)
i za
Newbie
*

« : Lipca 25, 2016, 04:40:06 »

Witam, jestem mama 3msc synka u ktorego nieprawidlowy kariotyp wskazuje na zwiekszone ryzyko wystapuenia autyzmu, stad moje pytanie kiedy nalezy rozpoczac terapie? Jeszcze jedno pytanie, czy odpowiednia terapia przed ukonczeniem pierwszego roku u dziecka rzeczywiscie jest w stanie "wymazac" autyzm? Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2016, 04:49:35 wysłane przez i za » Zapisane
Zdeterminowana
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Lipca 27, 2016, 09:36:47 »

Witam,

nie wiem co właściwie oznacza badanie kariotypu i jak się go wykonuje u tak małego dziecka. Chcę tylko powiedzieć, że terapię można rozpocząć w każdym wieku dziecka - im szybciej prowadzona stymulacja rozwoju tym lepszą przyszłość fundujemy naszemu dziecku. Polecam książkę prof. Cieszyńskiej i Marty Korendo "Wczesna interwencja terapeutyczna. Stymulacja rozwoju dziecka. Od noworodka do 6 roku życia".

Pozdrawiam
Zdeterminowana
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #2 : Lipca 28, 2016, 04:34:09 »

Dzień dobry, 3 miesięczne dziecko dopiero uczy się relacji społecznych i mowy, można takiemu maleństwu zapewnić warunki prawidłowego rozwoju bez względu na obciążenia dziedziczne, które ujawniają się tylko wówczas, gdy środowisko je uaktywni. Teoria Podwójnego Dziedziczenia mówi, że po narodzinach największy wpływ na rozwój dziecka ma środowisko.
W sytuacji obciążeń genetycznych warto pamiętać o:
 - redukowaniu antybiotykoterapii i nadmiernego programu szczepień,
- całkowitej eliminacji wpływu wysokich technologii (nawet dźwięki płynące z tv są niebezpieczne, szczególnie reklamy)
- całkowitej eliminacji w diecie białego cukru,
- całkowitej eliminacji świecących i grających zabawek.

Teraz najważniejsze jest aktywowanie neuronów zwierciadlanych (lustrzanych) których  działanie zależy od kontaktów twarzą w twarz. Ważne jest stymulacja wzrokowa - śledzenie wzrokiem przesuwanych obiektów i koncentrowanie wzroku na twarzy dorosłego. Warto skorzystać z kart do stymulacji wzrokowej i proponowanych ćwiczeń (pomoc na naszej stronie, filmik  z niemowlęciem w kanale You Tube.
Opiekunowie powinni melodyjnie przemawiać do dziecka, wykorzystując sekwencje samogłosek i sylab. Wszystkie ćwiczenia są dokładnie omówione w książce o której pisała Zdeterminowana.

Serdecznie pozdrawiam
JAgoda CIeszyńska

i za
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 04, 2016, 10:09:54 »

Bardzo dziekuje za szczegolowe wytyczne, zalezalo mi na Pani opini, ksiazke mam juz w posiadaniu. Na dzien dzisiejszy mojego syna widzialo juz kilku specjalistow i jak narazie rozwija sie prawidlowo. Prosze mi jeszcze napisac czy uwaza Pani ze szczepienia jednak obciazaja?

Pozdrawiam
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 05, 2016, 08:59:21 »

Dobry wieczór, program szczepień w Polsce jest zbyt obciążający. Oczywiście szczepienia są ważne i należy szczepić przeciwko polio, ale dodatkowe obciążenia nie są korzystne. Mamy  wiele informacji o negatywnych skutkach stosowania MMR.
serdecznie pozdrawiam
Jagoda Cieszyńska
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!