Wróć do strony głównej.
Grudnia 27, 2024, 10:16:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy obawy są słuszne ?  (Przeczytany 7981 razy)
potegowo
Newbie
*

« : Czerwca 02, 2016, 02:22:09 »

Witam, jestem mamą 11 miesięcznego chłopca, którego rozwój budzi moje obawy.
Na wstępie zaznaczam że o wszystkich niepokojach w rozwoju dziecka informowałam pediatrę, który nie widzi w nich żadnych nieprawidłowości.
Adaś nie raczkuje, nie stoi , nie sprężynuje od 2 tygodni potrafi samodzielnie usiąść pod wpływem rehabilitacji, na którą zdecydowałam się mimo zapewnień pediatry że nie wymaga żadnych dodatkowych stymujacji ani konsultacji ( zrobiłam to w porozumieniu z neurologiem dziecięcym  ). Ponad to chłopiec nie potrafi klaskać w ręce, robić papa, podczas zabaw takich jak '' sroczka kaszkę'' nie wyraża zainteresowania , nie potrafi wskazać np gdy pytam gdzie misiu ma oko ( choć bawimy się w to wielokrotnie w ciągu dnia ). Podczas zabawy ''akuku'' bardzo rzadko reaguje żywiołowo. Miałam z nim słaby kontakt wzrokowy do 7 miesiąca potrafił skupić wzrok na mojej twarzy tylko na kilka sekund po czym spuszczał głowę, wodząc wzrokiem za moimi nogami po to by wybuchnąć płaczem gdy wychodziołam z pokoju.
W tej chwili gdy mówię daj, podaje przedmiot znajdujący się w ręce, patrzy w moją twarz, bada ją np. ciągnie za nos próbuje włożyć palce do mojej buzi. Kiedy pytam gdzie jest światełko pokazuje palcem lampę, lub gdzie jadą auta wskazuje palcem na okno ( palcem pokazuje od 10 miesiąca życia). Gaworzy tata, dladla, dada bez zrozumienia. Gdy pytam gdzie jest tata dalej pokazuje palcem lampę lub okno. Lubi się przytulać, lubi gdy puszczam muzykę ( nie podryguje w takt, jedynie głośny śmiech)  uwielbia zwierzęta, straszego brata na którego reaguje bardzo żywiołowo. To moje drugie dziecko, starszy syn rozwija się prawidłowo i nigdy nie budził moich obaw. Porównując rozwój mojego 11 miesięcznego syna ( często nagrywam wyczyny moich dzieci ) do starszego brata zaobserwowałam 4 miesięczne opóźnienie ruchowe oraz umysłowe.  Pediatra uważa moje obawy za bezpodstawne i śmieszne, mówiąc do mnie '' nie idźmy tą drogą'' Nie wiem co mam robić i czy moje obawy są słuszne?
Marta
Full Member

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 30, 2016, 10:59:30 »

Szanowna Pani,
rozwój motoryczny ściśle warunkuje rozwój poznawczy. Opóźnienia rozwoju motorycznego są bezpośrednim wskazaniem do szybkiej diagnozy rozwoju funkcji poznawczych. Proszę zgłosić się z dzieckiem na diagnozę do terapeuty Metody Krakowskiej - to pozwoli uniknąć ewentualnych problemów.
Pozdrawiam
Marta Korendo
potegowo
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Maja 13, 2017, 06:47:25 »

Szanowna Pani drodzy Rodzice,
Adaś za miesiąc kończy 2 latka, nasze ćwiczenia trwają już rok.
W tym tygodniu zaczął nagle powtarzać sylaby z w naszych programów słuchowych. W końcu wszystko wraca na właściwy tor
Wszystkim zaniepokojonym rodzicom, jeśli macie obawy co do rozwoju dziecka, nie czekajcie.
Można osiągnąć niebywałe efekty pracując z dzieckiem. W naszym przypadku, efektem ubocznym pracy nad naszym synkiem jest to, że nasz starszy 4,5 roczny syn nauczył się czytać i pisać. Na codzień nie było tak kolorowo był płacz i było zwątpienie, kłótnie  ...Baliśmy się przyjechać do Centrum bo przecież tutaj tylko ''upośledzone dzieci a nasze z pewnością takie nie jest'' :-)  Dziadkowie odwrócili się od nas twierdząc że robimy z dziecka ''wariata''.
Dajcie sobie i dziecku szansę na poprawę jakości życia.
Życzę wszystkim powodzenia i duuużo wytrwałości.
Mama
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!