potegowo
Newbie
|
|
« : Czerwca 02, 2016, 02:22:09 » |
|
Witam, jestem mamą 11 miesięcznego chłopca, którego rozwój budzi moje obawy. Na wstępie zaznaczam że o wszystkich niepokojach w rozwoju dziecka informowałam pediatrę, który nie widzi w nich żadnych nieprawidłowości. Adaś nie raczkuje, nie stoi , nie sprężynuje od 2 tygodni potrafi samodzielnie usiąść pod wpływem rehabilitacji, na którą zdecydowałam się mimo zapewnień pediatry że nie wymaga żadnych dodatkowych stymujacji ani konsultacji ( zrobiłam to w porozumieniu z neurologiem dziecięcym ). Ponad to chłopiec nie potrafi klaskać w ręce, robić papa, podczas zabaw takich jak '' sroczka kaszkę'' nie wyraża zainteresowania , nie potrafi wskazać np gdy pytam gdzie misiu ma oko ( choć bawimy się w to wielokrotnie w ciągu dnia ). Podczas zabawy ''akuku'' bardzo rzadko reaguje żywiołowo. Miałam z nim słaby kontakt wzrokowy do 7 miesiąca potrafił skupić wzrok na mojej twarzy tylko na kilka sekund po czym spuszczał głowę, wodząc wzrokiem za moimi nogami po to by wybuchnąć płaczem gdy wychodziołam z pokoju. W tej chwili gdy mówię daj, podaje przedmiot znajdujący się w ręce, patrzy w moją twarz, bada ją np. ciągnie za nos próbuje włożyć palce do mojej buzi. Kiedy pytam gdzie jest światełko pokazuje palcem lampę, lub gdzie jadą auta wskazuje palcem na okno ( palcem pokazuje od 10 miesiąca życia). Gaworzy tata, dladla, dada bez zrozumienia. Gdy pytam gdzie jest tata dalej pokazuje palcem lampę lub okno. Lubi się przytulać, lubi gdy puszczam muzykę ( nie podryguje w takt, jedynie głośny śmiech) uwielbia zwierzęta, straszego brata na którego reaguje bardzo żywiołowo. To moje drugie dziecko, starszy syn rozwija się prawidłowo i nigdy nie budził moich obaw. Porównując rozwój mojego 11 miesięcznego syna ( często nagrywam wyczyny moich dzieci ) do starszego brata zaobserwowałam 4 miesięczne opóźnienie ruchowe oraz umysłowe. Pediatra uważa moje obawy za bezpodstawne i śmieszne, mówiąc do mnie '' nie idźmy tą drogą'' Nie wiem co mam robić i czy moje obawy są słuszne?
|