Drodzy Państwo, to niezwykle ważne, że chcecie Państwo natychmiast działać. Mamy ogromne sukcesy, gdy terapię rozpoczynamy przed trzecim rokiem życia. Jeśli nawet to są tylko cechy, to przecież właśnie trzeba natychmiast pracować, by nie pozwolić im się rozwinąć w pełne zaburzenie.
Ponieważ teraz jestem poza Polską nie mogę spotkać się z Państwem. Ale proszę się zwrócić do dr Marty Korendo o diagnozę funkcji poznawczych. Nie ma sensu mnożyć diagnoz i kosztów, bo teraz ważna jest terapia.
W Katowicach w Centrum Rozwoju pracuje metodą krakowską Pani Barbara Górnik <
basiagur@interia.pl>. Pani Basia jest z nami w stałym kontakcie i może rozpocząć terapię jeszcze przed diagnozą u dr Marty Korendo.
Co do terapii SI - to proszę pamiętać, że najważniejsza jest NATURALNA INTEGRACJA (rower, pływanie, gra w piłkę z tatusiem na łące i podwórku, prace domowe, samodzielne jedzenie i ubieranie się).
Teraz jest najważniejszy czas terapii i trzeba pamiętać, że zwyczajnie szkoda każdego dnia.
Państwa intuicje, że terapia musi być spójna są jak najbardziej słuszne. Nigdy też nie wolno czekać na diagnozę, trzeba niwelować zachowania niepożądane i pozwolić dziecku wrócić na prawidłową ścieżkę rozwoju.
Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia po moim powrocie.
JAgoda Cieszyńska
P.S Bardzo dziękuję za ciepłe słowa na temat książki. To dla mnie bardzo ważne, szczególnie teraz, gdy piszę nową na temat terapii.