patrycja181
Newbie
|
|
« : Maja 10, 2012, 01:55:15 » |
|
Witam, mój siostrzeniec (21 miesięcy) mówi wg mnie bardzo mało, tzn. za mało, jak na jego niespełna 2 latka. Jego zasób słów to : mama, baba, nie, bach, bam, bum bum, ble i auau. W domu jest wszystko w porządku, ma tatę, którego uwielbia, ale mówi na niego mama ze wskazaniem palcem, na mamę , po prostu mama bez palca. Komunikuje się ze światem palcem wskazującym i ciągnięciem za rękę. Na polecenia przynieś misia, lala, auto reaguje poprawnie, tak samo na idziemy się kąpać, czy jeść, wie co w takich sytuacjach robić. Na pytania gdzie auau, miau , koko itp w większości poprawnie wskazuje na obrazki w książeczce (niektórych zwierząt po prostu nie zna). W momencie gdy ktoś zrobi coś co mu się nie spodoba, robi paluszkiem nunu, ale nie wypowiada nunu. Uwielbia mówić nie, wygląda to tak : nienienienienienie (tak bardzo szybciutko) i ble. Bardzo nie lubi nowych rzeczy, typu ubrania, jedzenie, mówi wtedy ble. I tu moje pytanie: czy z Kacperkiem jest wszystko w porządku czy może należy się martwić? Proszę o odp i pozdrawiam, Patrycja
|