Witam gorąco,moja córeczka rozwijała się do pewnego czasu bardzo dobrze,jako roczny maluch mówiła mama,tata,baba,lala,ala,taa, nie.Mając rok i 3 msc. nauczyła się samodzielnie jeść łyżką i widelcem ,rysować(bazgrolić) i lubi malować farbami (palcami) Fizycznie jest bardzo sprawna ,sama wchodzi na zjeżdżalnie,sama zjeżdża ,sama wchodzi na huśtawkę,lubi się wspinać po drabinkach itp.taka była samodzielna od początku tz.1.5 i nie lubiła by jej pomagać.Lubi tańczyć kiedy gra muzyka ,jak widzi w tv dzieci tańszące to je naśladuje ,na placu zabaw czasem bierze jakies dziecko ze rękę i spaceruje z nim,mówiąc duzo po swojemu ,gestykuluje rączkami .Wszystko pokarze mi co jej podać,nie choruje ,raz była przeziębiona brała antyb.nie pomogło i miała zastrzyki (może ta choroba wpłynęła na jej zmianę )Wszyscy mówil mi ,że zacznie mówić ,że dzieci różnie się rozwijają i takie tam ,a ja czekałam jak głupia .Wcześniej nic nie wiedziałam o autyzmie i to błąd ,strasznie żałuję że tak pózno się dowiedziałam i pewne zachowania mi pasują a mianowicie -córeczka wcześniej pokazywała nos,oko,włosy itp. teraz nie chce ,zauważyłam ,że nie reaguje na swoje imie,przestała mówić niektóre wyrazy ,mówi mama i tata ,pokazuje zwierzęta w książeczkach ale nie nasladuje ich odgłosów ,bardzo nie lubi się ubierać strasznie protestuje,ucieka, płacze ,pózniej płacze jak wracamy ,nie słucha się ale chyba dla tego że nie reaguje na imę,krzyczy jak ją zapina w foteliku w aucie ,nie lubi się przytulać ale pan PROF.DORADZIŁ MI ZE KARMIENIE PIERSIĄ stymuluje mózg i jeszcze ją karmię widzę że to bardzo wycisza jej emojje i wtedy się przytulamy ,śpię z nią , zaczełA przymróżać czasem oczy ,jak na nią parzę to mróży oczy-czasem,ten jej krzyk i bunt pediatra tłumaczyła ,ze jest powodem jej niemocy w mówieniu.PROSZĘ O POMOC P.PROFESOR GDZIE mam SZUKAĆ POMOCY , WYDAJ MI SIĘ ŻE Z KAŻDYM DNIEM LECI W DÓŁ ,CZY TO OBJAWY AUTYZMU
?? POZDRAWIAM CIEPLUTKO MONIKA Z LUBLINA