panigosia
Newbie
|
|
« : Listopada 15, 2012, 05:58:34 » |
|
Witam serdecznie, Jestem mamą dwójki wspaniałych chłopców. Młodszy synek ma 3,5 lat. Przez pierwsze lata był oburęczny, ale od trzech/czterech miesięcy synek zdecydowanie preferuje rękę lewą: posługuje się nią rysując, jedząc, malując, itp. U synka dominuje też lewa noga (kopie nią, wchodzi po schodach jako pierwszą itp). Natomiast po wielokrotnych próbach sprawdzajacych oko i ucho, okazało się, że w tych dwóch narządach dominuje strona prawa (prawe oko i prawe ucho). Synek rozwija sie prawidłowo, jest sprawny ruchowo i manualnie. Wykorzystuję w zabawie z nim wiele pomocy Pani Profesor. Natomiast mam wiele wątpliwości co do utrwalania się u synka wzorca posługiwania się lewą ręką. Jest ona dość sprawna, jednak mam świadomość tego, że dominacja prawego oka i ucha może wywoływać pewne trudnośći w dalszym uczeniu się. Stąd moje pytanie, czy jednak próbować go przestawiać na rękę prawą (mając na uwadzę jego dotychczasową oburęczność) czy pozostać przy lewej i dodatkowo stymulowac jego rozwój. Z góry dziękuję za odpowiedź i bardzo serdecznie pozdrawiam. Małgosia
|