malutka_ja87
Newbie
|
|
« : Stycznia 08, 2013, 02:22:49 » |
|
Niepokoi mnie rozwoj mojego 19ms synka z pozytywnych rzeczy:ma doskonaly kontakt wzrokowy, lubi sie przytulac,daje buziaki,robi noski-noski,robi gest "papa",daje czesc, wskazuje palcem w ksiazeczkach, wskazuje osoby w rodzinie,rzeczy w domu,czesci ciala; lubi dzieci-na ich widok zawsze sie cieszy-nie potrafi sie znimi bawic w nic innego jak gonienie sie i chowanie-ale nie ma na co dzien kontaktu z rowiesnikami i nie mowi-ale otym pozniej.zaczepia ludzi w windzie usmiechem. odwzajemnia usmiech,reaguje na "nie wolno".raczej nie lubi bawic sie sam-przynosi nam ksiazeczki i kaze nazywac rzeczy, przynosi zabawki zeby sie z nim bawic-klocki,misia;uwielbia zabawy typu baraszkowanie z tatą na podlodze, zabawy w akuku,chowanego,jest bardzo sprawny ruchowo, przynosi rnam rzeczy ktore znajdzie.umie powoli kategoryzowac- doskonale dobiera ksztalty w sorterze,podejmuje pierwsze proby kategoryzacji kolorami. nasladuje dzwonienie przez telefon, podaje nam ugotowany obiad "na niby".je samodzielnie lyzka , probuje widelcem.sam sie myje.zasypia samodzielnie .wykonuje polecenia .
co mnie niepokoi- przede wszystkim mowa-synek pierwszy wyraz ti-tak (zegar) powiedzial w wieku 15ms,kolejny wwieku 16.teraz mowi: dzidzia (na brata), ti-tak(od tik-tak na zegar), da-da(jak idzie na dwor) czasem mama i tata(ale b.rzadko), mia od miau na kota, raaaa..na ryk lwa, a-a-a- na malpe, ci-ci od ciuch-ciuch na pociag,klaska jak konik, i czasem zdarzy mu sie ne na" nie " oraz daaam od bam jak cos upada-najczesciej on:). bardzo duzo mowi po swojemu. probuje spiewac piosenke oczywiscie zamiast slow jest dididada itp.jednak melodia jest momentami slyszalna-zdaje sobie sprawe ze dziecko jest w tyle, wkurzaja mnie(przepraszam ze kolokwialnie) odpowiedzi rodziny,pediatry ze dziecko ma jeszcze czas na mowe i wymyslam..;/ - od jakiegos czasu kreci sie w kolko-czasami duzo w ciagu dnia,czasami w ogole.- czesto jest to w formie zabawy , bowiem konczy sie specjalnym upadkiem i wtedy syn krzyczy baaa. (bam) jednak nie zawsze- gdy go zawolam w czasie krecenia -zzazwyczaj przestaje i reaguje patrzac na mnie co chce. Kiedys zloscilam sie na niego za to-jednak zauwazylam ze potem robil mi to na zlosc bo patrzyl czy ja patrze.zaczal chodzic w wieku 13 ms ,jednak nadal robi to bardzo niezdarnie-czesto upada -czy to moze byc jakos powiazane? -je w duzej ilosci jednak wybiorczo -ma kilka ulubionych potraw i ich sie trzyma. czasem sprobuje czegos nowego-jednak zaraz wypluwa irtobi mine ze mu nie smakuje - jak mu cos nie wyjdzie to zlosci sie, rzuca zabawką,jak mu sie czegos zabroni piszczy, krzyczy, czasami mnie uderzy-wiem ze zbliza sie bunt dwulatka ale te zachowania pojawily sie kiedy syn ms temu trafil na kilka dni do szpitala-tam zaczal sie tak zachowywac i zostalo mu to. kiedy sie nudzi otwiera i zamyka szafki- bawi sie drzwiami-jednak jak tylko zaproponuje mu jakas zabawe zostawia te czynnosci i chetnie podejmuje inna aktywnosc.5ms temu urodzil sie tez moj drugi synek- starszy jest o niego zazdrosny, chcial by go znow nosic na rekach, czasem uderzyl brata, duzo wiecej sie do mnie tuli..czy to moze miec jakis wplyw?
czy mam podstawy do obaw o autyzm..?wszyscy mnie lekcewaza, mowiaz ze zwariowalam, ale jednak obawy mam-szczegolnie niepokoi mnie ta mowa i krecenie- czy to moze byc objaw zaburzen si?
duzo ukladam z dzieckiem klockow, czytamy ksiazeczki, codziennie probuje go uczuc nowych wyrazow. jednak chcialabym wspomoc jego rozwoj juz teraz , zeby zapewnic mu start w dorosle zycie kiedys z rownymi szansami. podrawiam serdecznie!
|