Chciałabym zapytać doświadczonych logopedów najpierw o głoski szumiące. Mianowicie prowadzę dziewczynkę z zespołem Downa. Dziewczynka mówi już dość poprawnie - wywołałam i utrwaliłam wszystkie głoski poza szumiącymi i "r". Ma 7 lat. Pięknie już pionizuje język, trzyma go bardzo długo na podniebieniu, więc ten etap mamy już za sobą. Próbuję teraz wywołać głoskę "sz" - ćwiczymy już 4 miesiące i za każdym razem, gdy już wymawia "sz" język spada w dół. Robię ćwiczenie ze szpatułką, gdy jest szpatułka i podtrzymuje język wychodzi piękne "sz" , ale gdy wyjmę dziewczynka ułoży język do góry to przy wymowie jest już "s" i język na dole. Proszę o jakieś wskazówki, bo bardzo mi na niej zależy?
Zapytam o jeszcze jeden przypadek - też po raz pierwszy się z tym spotkałam. Chłopiec mówi wszystkie głoski poza "r" , spionizowałam język, cały przylega do podniebienia , jest szeroki więc warunki są spełnione. Chłopiec wymawia "r" ale jest ona bezdźwięczna. Próbowałam łączyć z dźwięcznymi np. "d" - to głoskę "d" powie dźwięcznie a za nią idzie bezdźwięczne "r". Proszę o rady.