marget2013
Newbie
|
|
« : Czerwca 22, 2013, 10:33:49 » |
|
Dzień dobry, mój synek ma opóźniony rozwój mowy oraz zachowania ze spektrum ZA (tak zasugerowała p.logopeda). Co mnie niepokoi: -w mowie synka występuje dużo echolalii (odroczonych), mówi w 2 os.l.poj. lub w 1os. l.mn. -nie lubi być zaskakiwany, trzeba go uprzedzać o wydarzeniach, np. o obiedzie -od 3 m-cy chodzi do przedszkola, nie nawiązuje kontaktów w dziećmi, bawi się raczej sam. -pytany przez obcą osobę często nie odpowiada, albo szeptem (ostatnio) -mówi niegramatycznie, ale coraz więcej, tylko mam wrażenie że są to wypowiedzi już przez niego usłyszane -nie zadaje pytań, nie prowadzi dialogu (choć ostatnio nauczyłam go pytać "co to jest?" i "do czego?" i "gdzie jest?", spontanicznie zadaje tylko to pierwsze) -jest nerwowy, na odmowę reaguje agresją, krzyczy, rzuca czymś lub uderza -schematyczne zachowania też się pojawiają -czasem powtarza ostatnią sylabę lub głoskę -zapamiętał nr tablicy rejestr naszego samochodu i mówi często "przyjechał tatuś WPIFT.. (literki po ang)" -w zdaniach często pojawia się słówko "on" zupełnie bez sensu
Poza tym jest wesołym i mądrym chłopcem. Uwielbia się bawić (puzzle, książeczki z naklejkami, klocki, układanki i wiele innych), szybko się uczy, załatwia się sam. Umie czytać, zna literki, liczy, pisze proste wyrazy. Uczyłam go czytać metodą sylabową w domu. Po pół roku czyta prawie płynnie. Lubi ruch, place zabaw, kopanie piłki, jazdę na rowerku biegowym. Uwielbia się przytulać, utrzymuje kontakt wzrokowy, wskazywał palcem przed pierwszymi urodzinami. Synek oglądał dużo telewizji i różnych programów edukacyjnych (głównie po ang. chcieliśmy go w ten sposób osłuchiwać z obcym językiem, który szybko przyswajał). Dziś wiem że oglądał za dużo i bardzo tego żałuję.
Czy synek może mieć ZA? Jak mu pomóc jeszcze przed oficjalną diagnozą? Jakie ćwiczenia z nim wykonywać, które pomoce zakupić? Bardzo chciałabym poprawić jego komunikację zanim od września zmienimy przedszkole. Umówiłam się przez centrum na spotkanie z Panią, niestety terminy od września.
Dziękuję i proszę o jakąś opinie pozdrawiam serdecznie,
Małgorzata
|