Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 07:59:21 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak, zaczac uczyc MK w UK ?  (Przeczytany 15082 razy)
Violeta
Newbie
*

« : Sierpnia 05, 2013, 11:02:41 »

Witam Pani Prof.Jagodo,
Jestem Mama trzyletniego i 2m-ce Leonka.
Od stycznia, podejrzewalam objawy autyzmu ,dopiero po miesiecznych oczekiwaniach na badania-potwierdzily sie moje obawy.Synek zostal 3 tygodnie temu ,zdiagnozowany :Autyzm Spektru.
W zeszlym roku, poslalismy Leonka do przedszkola (mial:2 lat 3m-ce) poniewaz nie mowi i stronil od dzieci-myslelismy,ze to pomoze nabrac smialosci Synkowi.
Uczenszczal 2 po 3 godz.w tygodniu do angl.przedszkola-ktore spedzalam z nim poniewaz plakal lub po godz.odbieralam z przedszkola.Nikt z personelu, nie zwrocil mi uwagi na zachowania.Wszyscy uspokajali,ze to male dziecko,dwujezycznosc i chlopcy pozniej zaczynaja mowic.
To co mnie, niepokoilo :brak zabaw z dziecmi,brak mowy (dwa slowa Mama,Mniam mniam' baba-przed ,18m-ce mowil okolo 5 slow),niechec, ukazywana placzem na zabawy 'na niby' ,uwilebia puzle ,zwierzeta,ksiazeczki (wskazuje czasami zwierzeta-zapytany ;gdzie jest owca..)Zabawy w wodzie i ukladanie w linie wiekszosci zabawek , gniecenie,wachanie i ukladanie w linie skarpetek,ciuchow po praniu.
Leonek, aby dostac lub wskazac dany przedmiot uzywa naszych rak-prowadza nas za dlon i pokazuje nia -jezeli odmowimy lub nie zrozumiemy co dokladnie -placze i nie moze sie uspokoic-chowa twarz za raczkami podniesionymi do gory.Jestem wyczerpana bezsilnoscia.
Synek uczymuje kontakt wzrokowy z wszystkimi, jak sie wstydzi to "zaslania lokciem"  twarz.
Je raczka ,odklada podane mu sztucce -odsywa.Do kolorowania uzywa prawej reki.
Staram sie pisac na temat ,ale od tygodnia mam chaos w glowie.Bardzo pomogla mi ksiazka ,ktora czytam obecnie Pani Prof. "Wczesna diagnoza i terapia zaburzen autystycznych.Metoda Kraowska."Dziekuje, Pani Mezowi serdecznie.
Od wrzesnia, Leonek zacznie znowu uczeszczac ,do tego samego przedszkole angl. z praca 1;1 ale w angl. jezyku.
Z Mezem ,mieszkamy w UK, oboje w domu mowimy, po polsku i w tym jezyku chce uczyc Leonka.

Prosze o porde, jak zaczac i jakie materialy nabyc.

Serdecznie pozdrawiam Pania Prof. Jagodo i Wszystkie Mamy.
Dziekuje za pomoc.

Violeta
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 06, 2013, 03:58:41 »

Droga Pani Violetto, jeśli nie musi Pani posyłać Synka do przedszkola, to radzę tego nie czynić. Nie tylko nie uzyska właściwej pomocy, ale przede wszystkim zahamuje rozwój funkcji poznawczych.
W Luton pod Londynem jest ośrodek pracujący metodą krakowską (Joanna Sokolska <joasok@onet.eu>)

Konieczne jest podjęcie natychmiastowej, systemowej, całościowej intensywnej terapii prowadzonej w domu we współpracy z terapeutą (spotkanie raz w tygodniu). Terapia systemowa obejmuje:
- program słuchowy (CODZIENNIE, W SŁUCHAWKACH),,
- ćwiczenia spostrzegania wzrokowego,
- ćwiczenia dużej i małe motoryki,
- ćwiczenia pamięci,
- stymulacje lewej półkuli mózgu (szeregi, sekwencje, układanie klocków wg wzorów),
- ćwiczenia myślenia przyczynowo-skutkowego i przez analogię,
- ćwiczenia kategoryzacji (dobieranie takich samych obrazków, klocków itp)
- ćwiczenia rozumienia sytuacji społecznych (dziennik wydarzeń!),
- ćwiczenia rozumienia mowy (rzeczowniki, czasowniki) i spełniania poleceń,
- nauka czytania ("Kocham czytać" i "Sylaby inaczej").
Wszystkie te ćwiczenia warunkują skuteczną naukę mowę ze wsparciem języka pisanego. Chłopiec będzie uczył się od słowa przeczytanego do wypowiedzianego.
   Ponieważ brak mowy wpłynie na dalszy rozwój intelektualny dziecka, także emocji i zachowań społecznych, budowanie systemu językowego jest priorytetem w terapii.  Konieczne jest konsekwentne stosowanie reguł wychowawczych oraz całkowita rezygnacja z prawopółkulowej stymulacji (TV, radio, komputer).

Wszystkie ćwiczenia muszą się pojawić codziennie, każde trwać 3-4 minuty.  Każde konkretne ćwiczenie, polecenie może być powtórzone dwa razy, jeśli dziecko nie wykona zadania należy to zrobić ręką dziecka.
Najważniejsze zalecenia do pracy  terapeutycznej to słuchanie wypowiedzi językowych program: "Słucham i uczę się mówić" (www.arson.pl) najpierw Samogłoski i wykrzyknienia" oraz "Wyrażenia dźwiękonaśladowcze" a potem - Sylaby i rzeczowniki oraz Sylaby i czasowniki l. pojedyncza, 30-40 minut dziennie (www.arson.pl). Istotne, by dziecko słuchało w słuchawkach, w celu eliminacji innych bodźców słuchowych. Słuchanie można podzielić na dwie lub trzy sesje.
Pozostałe pomoce można nabyć w Wydawnictwie WIR (www.wir-wydawnictwo.com) i Wydawnictwie Edukacyjnym (www.we.pl)
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska

Violeta
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 06, 2013, 11:31:01 »

Serdecznie dziekuje, Pani Prof. Jagodo.
Dziekuje,teraz czekamy na zamowine materialy edukacyjne i bede sie kontaktowac z Polskim Osrodkiem w Luton.
Jeszcze raz dziekuje .
Wioletta
Violeta
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 19, 2013, 05:14:44 »

Witam, Pani Prof.Jagodo,
Po otrzymaniu materialow w sobote:
"Samogłoski i wykrzyknienia","Wyrażenia dźwiękonaśladowcze" ," Sylaby i rzeczowniki 1" oraz "Sylaby i czasowniki l. pojedyncza".
Synek slucha w sluchawkach: "Samogłoski i wykrzyknienia" i "Wyrażenia dźwiękonaśladowcze" 40 min-dziennie w 3 sesjach z pilnowaniem nie sciagania sluchawek.
Czy mam dolaczyc reszte ksiazeczek :"Sylaby i rzeczowniki oraz Sylaby i czasowniki l. pojedyncza"-dopiero po opanowaniu materialu :"Samogłoski i wykrzyknienia","Wyrażenia dźwiękonaśladowcze"-dobrze to zrozumialam?
Prosze mi napisac ,jakie pomoce mam zakupic aby tworzylo to calosc terapi dla Synka.Wiem Pani Prof. podawala w poprzedni maile ale prosze napisac jeszcze raz z wykluczeniem tego co juz mam-dla mojej pewnosci.
Dziekuje, za wyrozumilaosc i pozdrawiam serdecznie Pania Prof.Jagode.

Drogie Mamy -prosze o porady dla poczatkujacej.
Pozdrawiam

Violeta

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2013, 05:45:25 wysłane przez Violeta » Zapisane
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 20, 2013, 03:32:59 »

Droga Pani Wioletto, jeżeli dziecko powtarza samogłoski i wyrażenia dźwiękonaśladowcze, to można przejść do kolejnych płyt. Leonek potrzebuje stymulacji systemowej:
- "Układanki lewopółkulowe" - www.konferencje-logopedyczne.pl
- "Kategoryzacje" - www.konferencje-logopedyczne.pl
- "Czasowniki"  www.arson.pl 
- "Metody komunikacyjne" -www.konferencje-logopedyczne.pl  - postaci mówią to, co dziecko potrafi powtórzyć,
- Ćwiczenia sprawności manualnej rysowanie równoległe, dorosły rysuje na swoje kartce dziecko na swojej, te same rysunki (postać, dom, kot, pies). Na ołówek należy nałożyć  nakładkę (można kupić w każdym sklepie papierniczym). Polecam nakładkę C.L.A.W. http://www.prolis.pl/nakladki-na-olowek-i-dlugopis/211-nakladka-c-l-a-w-mala.html
- bardzo ważne jest pisanie dzienników wydarzeń, proszę przeczytać co o tym pisze "kukułka"  .

Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Violeta
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 20, 2013, 10:47:38 »

Dziekuje, Pani Prof.Jagodo za szybka odp., fachowa informacje i wyrozumialosc dla poczatkujacych Rodzicow.
Jestesmy ,w trakcie zamowien i bedziemy pisac, po pierwszych zajeciach z Synkiem.
Pozdrawiamy Serdecznie
Wioleta
Violeta
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Stycznia 04, 2015, 12:08:43 »

Witam serdecznie Pani Prof.Jagodo,

Prosze o polecenie Terapeuty  MK do wspolpracy z Synkiem ,na miejscu w anglii ( po przez interne -odplatnie).

Podjelismy z Mezem, decyzje o rezygnacji ze szkoly Synka, aby ropoczac nauke domowa i kontynuowac terapie Metoda Krakowksa.

Leo czyta i mowi pojedyncze wyrazy ,nie jest jeszcze gotowy na dwujezycznosc w szkole -wsparta obrazkami i makatonem-sami wiecej osiagniemy z MK niz szkola w tym momencie.

Na jezyk angielski jeszcze jest czas mamy mnostwo zaleglosci i dopracowan w jezyku polskim,dlatego prosimy o wsaprcie i polecenie Terapeuty MK.

Metoda Krakowska jest nasza codziennoscia , komunikujemy sie z Synkiem uzywajac jej zasad.

Mam pytanie, prosbe do Mam o opinie na temat diety GAPS .

Serdecznie pozdrawiam,

Wioleta Zychla

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!