Kaisa
Newbie
|
|
« : Grudnia 18, 2013, 01:10:41 » |
|
Witam bardzo proszę o radę w sprawie mojego 3-letniego synka. od zawsze lubił kręcące się rzeczy: pralki i wiatraki zajmowały go do 10 minut, rzadko dłużej. Jak skończył trzy latka pralki i wiatraki mu przeszły ale lubi się bawić kręcąc różne rzeczy np telefon, wieszak od ubrań. Oprócz tego czasem mówi rożne dziwne rzeczy np. „słyszę muzykę”, gdy jej nie ma lub pyta się czy „za oknem coś leci” (byliśmy w domku na wsi, gdzie przejeżdżały tiry i syn za każdym razem pytał się mnie czy leci helikopter i mu tłumaczyłam , że nic nie leci – może sobie przypomina??) lub bez niczego się rozpłakał mówiąc, że na t domu (właśnie tam na wsi) nie ma żadnych znaków. Mam jeszcze zastrzeżenie do zabawy z rówieśnikami czasem bawi się bardzo ładnie, nawiązuje kontakt i jest fajna zabawa, a czasem głównie im dokucza, wygadując przy tym również niezrozumiałe rzeczy. Poza tym bardzo ładnie mówi, ma rozwinięta wyobraźnię, (np był u lekarza i dostał syrop (w kolorze żółtym) na biegunkę, później bawił się słuchawkami lekarskimi i diagnozował mnie, ze boli mnie brzuch i musze wypić żółty syropek. Lubi się bawić swoja wyobraźnią. Potrafi logicznie myśleć i łączyć różne fakty z przeszłości np tata kupił mu narty i powiedział, że jak spadnie śnieg to będzie jeździł na nartach, za kilka dni spadł śnieg i pierwsze co mój synek powiedział to że pojedzie z tatą na narty. Innym razem jeździł samolotem po chodniku, mąż go wziął na barana mówiąc, ze samoloty latają w powietrzu, a synek chciał zejść i powiedział, ze jego samolot chce wylądować. Panie w przedszkolu nie mają większzych zastrzeżeń, chociaż twierdzą, że nie jest dzieckiem stojącym w szeregu i ze jest indywidualistą ale one to szanują. Synek bardzo ładnie pracuje na zajęciach plastycznych, tańcach i rytmice, nie chce bawić się w kółku.Z relacji pani wychowawczyni wynika że, z dziećmi też się ładnie bawi ależ czasem jest zaczepliwy. W przedszkolu miał badanie logopedyczne, logopeda stwierdził, że mowa jest rozwinięta prawidłowo do wieku. Często mam trudności aby go stamtąd zabrać. Reaguje na polecenia np proszę go aby zgasił światło w kuchni to idzie przesuwa krzesło i gasi światło. Jest mądrym, wesołym dzieckiem. Zadaje pytania i jest ciekawy świata. Pewnie bym do Pani nie pisała gdyby nie moja koleżanka, która ma autystyczne dziecko i mi zasugerowała, że powinna skonsultować zachowania syna. Czy zachowanie mojego synka, które opisałam na początku jest niepokojące???
|