Wróć do strony głównej.
Grudnia 22, 2024, 08:16:27 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podejrzenie autyzmu u pięciomiesiecznego chłopca- co robic?  (Przeczytany 13948 razy)
pieczka77
Newbie
*

« : Stycznia 18, 2014, 12:51:48 »

Witam,
mój synek za tydzień skończy pięć miesięcy. Od ok miesiąca obserwuje u niego niepokojące objawy. Synek nie komunikuje się z nami, nie nawiązuje kontaktu wzrokowego. Bardziej interesują go przedmioty i światła niż ludzie. Zwraca uwagę na nowe osoby pojawiające się w jego otoczeniu, ale bardziej na posture, patrzy na ruchy  danej osoby, a nie patrzy w oczy. Kontakt wzrokowy nawiązuje tylko w pozycji na plecach, ale często spuszcza wzrok. Nie reaguje w pozycji na brzuchu i podczas noszenie na rękach, zachowuje sie wtedy jakby nie widział, rozgląda się w okól, bładzi wzrokiem. Głuży alę rzadko zagabywany, częściej do zabawek lub sam do siebie. Nie patrzy na swoje odbicie w lustrze, nie patrzy na mnie podczas karmienie. Obawiam się, że z synkiem może być bardzo zle. Nie wiem gdzie sie z nim udać. Wszystkie znane ośrodki każą czekać na termin ok siedem miesięcy. Dla mnie to zbyt długo. Jestem zdecydowana na terapie metodą krakowską, ale nie wiem jakie materiały powinnam zakupić i jak ćwiczyć z synkiem? Czy istnieje możliwość by Pani poprowadziła terapię syna?Czy mimo takich objawów ma szanse na prawidłowy rozwój?

« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2014, 01:14:40 wysłane przez pieczka77 » Zapisane
Marta
Full Member

« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2014, 10:18:05 »

Szanowna Pani, oczywiście, Synek musi natychmiast trafić do specjalisty, który oceni jego rozwój poznawczy. Proszę jednak przed tym spotkaniem nie stawiać samodzielnie diagnozy, ale zacząć stymulację poznawczą dziecka. Należy wykorzystać zestaw "Stymulacja rozwoju funkcji poznawczych w wieku poniemowlęcym" i postępować zgodnie z instrukcją. Zasłaniać sobie kartonikami twarz, wypowiadać samogłoski lub sylaby, odsłaniając twarz. Dużo wypowiadać do dziecka samogłosek i sylab ze spółgłoskami p, b, m, t, d, g.
Proszę wprowadzić także program "Słucham i uczę się mówić", cz. I samogłoski, do słuchania przez duże słuchawki.
Diagnoza Synka może zostać przeprowadzona w Centrum Metody Krakowskiej, ale terminy znają Panie pod numerem 514-553-534. Nawet jeśli w rozwoju dziecka występują nieprawidłowości, jeśli odpowiednią stymulację rozpocznie się tak wcześnie, dziecko ma ogromne szanse rozwijać się prawidłowo.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta Korendo
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!