Droga Pani Moniko, szkoda, że Dominik poszedł do przedszkola, gdy jeszcze nie był do tego gotowy. Teraz jednak, gdy powoli zaczyna zwracać uwagę na rówieśników być może będzie się starał naśladować ich zachowania, czy mowę będzie powtarzał, tego nie wiem. Doświadczenie mówi, że nie. Sam nie uruchomi naśladowania mowy otoczenia, ze względu na obniżenie sprawności intelektualnej. dlatego trzeba pracować systemowo, by stymulować rozwój intelektualny dziecka.
Podczas słuchania, nie musi pokazywać paluszkiem, Pani powinna to robić siedząc obok, albo starszy brat.
Konieczne jest zastosowanie wszystkich technik Metody Krakowskiej. Oto one:
1. Stymulacja słuchowa
2. Komunikacja ułatwiona
• Gesty wizualizacyjne i gesty interakcyjne
• w sytuacjach szczególnych Manualne Torowanie Głosek®
3. Techniki komunikacyjne
4. Programowanie języka
5. Dziennik wydarzeń
6. Symultaniczno-Sekwencyjna Nauka Czytania®
7. Terapia funkcji wzrokowych
8. Stymulacja funkcji motorycznych
9. Wybór dominującej ręki
10. Kształtowanie zabawy tematycznej
11. Stymulacja lewej półkuli mózgu
12. Kształtowanie zachowań społecznych
13. Stymulacja poznania wielozmysłowego
14. Stymulacja pamięci
15. Ćwiczenia kategoryzacji
16. Kształtowanie myślenia przyczynowo-skutkowego
17. Logoterapia
Wszystkie te techniki opisałam w ostatniej książce.
Ponieważ brak mowy wpłynie na dalszy rozwój intelektualny dziecka, także emocji i zachowań społecznych, budowanie systemu językowego jest priorytetem w terapii. Konieczne jest konsekwentne stosowanie reguł wychowawczych oraz całkowita rezygnacja z prawopółkulowej stymulacji (TV, radio, komputer).
Priorytetem jest program słuchowy i nauka czytania ("Kocham czytać" (
www.we.pl) i "Sylaby inaczej" (
www.konferencje-logopedyczne.pl) "Moje pierwsze słowa (
www.wir-wydawnictwo.com).
Wszystkie te ćwiczenia warunkują skuteczną naukę mowę ze wsparciem języka pisanego. Dziecko będzie uczyło się od słowa przeczytanego do wypowiedzianego.
Ale ważne są także ćwiczenia kategoryzacji, szeregowania, sekwencji, analizy i syntezy wzrokowej.
serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Aby się umówić na diagnozę trzeba dzwonić lub pisać do Pani Doroty Kołodziejczyk (tel na stronie głównej)