Wróć do strony głównej.
Grudnia 22, 2024, 09:09:24 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojowy czterolatek  (Przeczytany 7854 razy)
edyta11
Newbie
*

« : Stycznia 30, 2014, 11:52:28 »

Witam ,jestem początkującym logopedą : zgłosiła się do mnie mama z 3,8 letnim synem> Obecnie czteroletnim ( 4,1 ). Chłopiec nie mówił , wydawał tylko własne dźwięki. Jestem raczej ambitna więc zakupiłam serię logopedyczną :Słucham i uczę się mówić", serię logopedyczną kocham czytać oraz wiele pomocy do nabywania języka. Chłopiec bardzo niechętnie ćwiczy ,nie chce nic powtarzać, raczej czas na terapię przepłacze słyszę tylko nie, nie, nie, .Czasami uda się coś wyegzekwować. Mama jest w rozpaczy, wszyscy ją ganią że to jej wina że nie mówi. Chłopiec już wyspecjalizował się w szeregu gestów i dzwięków, które mama rozumie, ale to nie są słowa.   Jak łagodzić stres przed ćwiczeniami. Jak wesprzeć mamę? Absolutnie nie założy słuchawek, wręcz już na mój widok jest tak bojowo nastawiony że ostatnio zaczął podnosić na mnie rękę .Tutaj muszę zaznaczyć , że jego reakcje są świadome, świetnie rozumie co do niego mówię, pokazuje kolory, wyszukuje różnice w obrazkach, dobiera pary, wskazuje elementy na polecenie . Nastawiony jest raczej na bunt, chce wszystko,żeby mu dawać co chce , formy nagrody, naklejki czy żelki również nie są motywujące. Martwię się czy wrócić do punktu wyjścia , czy zaprzestać spotkań z mamą i jej synem. Mieszkają w bardzo małej wiosce, jestem jedynym logopedą na okolice, zawsze miałam opinię lubianej nauczycielki, gdyż pracuję z dziećmi w przedszkolu i tam też spotykam się z owym chłopcem , W przedszkolu w ogóle nie płacze, ale tam jest inna praca, a nie terapia. Proszę o jakąś wskazówkę. Czy jestem skazana na porażkę.  Proszę o radę .

Edyta.
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2014, 11:30:38 wysłane przez edyta11 » Zapisane
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Lutego 03, 2014, 11:18:06 »

Droga Pani Edyto, logopeda nie przewalczy oporu dziecka, dopóki CAŁA RODZINA nie włączy się w terapię. Program słuchowy musi być realizowany CODZIENNIE!!!! W DOMU. To ostatnia szansa dla czterolatka, który wypracował już całą gamę zachowań manipulacyjnych. Proszę poczytać w naszym wątku "Autyzm" i w wątku gdzie mamy opisują jak pracują z dziećmi. Bez determinacji matki, nic nie może się udać.
Piszę o programie słuchowym w książce "Metoda krakowska wobec....".
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
edyta11
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Lutego 03, 2014, 01:57:40 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.  Postaram się tą sugestę przekazać mamie. Sama również zapoznam się z przytoczonymi wątkami.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!