Wróć do strony głównej.
Grudnia 22, 2024, 04:46:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 8 latka z zespołem Downa  (Przeczytany 11110 razy)
Alicja.K
Newbie
*

« : Marca 25, 2014, 09:51:57 »

Witam Pani Profesor,

bardzo proszę o radę. Czy jest możliwość nauki czytania Pani metodą 8 letniej dziewczynki z zespołem Downa? Dziewczynka mówi (nie do końca wyraźnie), uczęszcza aktualnie do 1 klasy szkoły specjalnej, poznaje litery, uczy się je pisać. jeszcze nie uczyła się czytać, ale jest bardzo komunikatywna. Bardzo proszę o polecenie dobrego terapeuty mającego doświadczenie w pracy z dziećmi z zespołem Downa z okolic Śląska. Dziewczynka mieszka w Rudzie Śląskiej, ale rodzice są w stanie dojeżdżać w razie potrzeby do  ościennych miejscowości (Katowice, Gliwice, Chorzów itd.)

Z góry serdecznie dziękuję!!!
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Marca 26, 2014, 12:49:36 »

Droga Pani Alicjo, każde dziecko może uczyć się czytać metodą sylabową. Uczenie się liter, dla ich samego rozpoznawania jest błędną metodą. Warto skorzystać z podręcznika dla klasy pierwszej "Kocham szkołę" (Wydawnictwo Arson). Jest on zgodny z podstawą programową. Terapeutów MK znajdzie Pani na stronie www.szkolakrakowska.pl
Jeśli dziewczynka nie opanowała prawidłowej artykulacji powinna korzystać z programu słuchowego "Słucham i uczę się mówić" (www.arson.pl).
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Alicja.K
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Marca 26, 2014, 04:16:34 »

Dziękuję serdecznie. Pani Profesor czy adres e-mail Pani Terapeutki Doroty Turoń z Rudy Sląskiej podany na stronie jest prawidłowy?

Pozdrawiam,
Alicja
Administrator
Administrator
Newbie

« Odpowiedz #3 : Marca 26, 2014, 10:44:10 »

Pani Alicjo,
adres danka@turon.pl jest poprawny, a Pani Danusia z pewnością odpisze na Pani wiadomość.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!