Wróć do strony głównej.
Grudnia 22, 2024, 09:38:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nauka czytania- 5 latek, skrzyżowana lateralizacja  (Przeczytany 14604 razy)
Olga
Newbie
*

« : Kwietnia 01, 2014, 12:07:43 »

Szanowna Pani Profesor,
byłabym bardzo wdzięczna za poradę w sprawie syna.
Obecnie syn ma 5 lat, zdiagnozowana skrzyżowana lateralizacja - lo,pu,pr,pn. Pierwszą książeczkę z serii "kocham czytać" - samogłoski, nauczyliśmy się w ciągu dwóch miesięcy, syn miał wtedy 3 lata. Synek bardzo lubił się uczyć samogłosek, paradygmaty z "m" i "p" poszły gładko, potem pojawiło się zniechęcenie i mój brak czasu. W ostatnim czasie widzę, że znów jest zainteresowany. Przerobiliśmy paradygmat z "b" i "l". Czyta naprawdę ładnie ale jak połączę wszystkie paradygmaty to "p" myli  mu się z 'b". Cały  czas ćwiczymy zeszyty Agnieszki Bali.
Synek potrafi napisać swoje i siostry imię. Liczy do 30-stu. Ostatnio chciał napisać coś innego więc zaproponowałam mu sylabkę"bu" . napisał "ub", tak samo jest jak pisze 3. Zastanawiam się jak to będzie rzutować na jego osiągnięcia szkolne.  Jak mogę mu jeszcze pomóc?
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 05, 2014, 09:56:03 »

Droga Pani Olgo, lewooczność będzie z pewnością przyczyną trudności w nauce czytania i pisania dlatego warto pomóc dziecku jeszcze przed podjęciem obowiązku szkolnego. Ponieważ Synek ma problemy z wzorami odwróconymi trzeba poćwiczyć odwracanie obrazków (są takie ćwiczenia w Wydawnictwie Edukacyjnym (Kocham się uczyć - Odwracamy obrazki) oraz w Wydawnictwie Arson (zeszyt A. Bali).
Warto kontynuować naukę czytania, bo  im więcej dziecko zdąży nauczyć się przed wrześniem, tym lepiej będzie przebiegała jego edukacja.
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Olga
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 10, 2014, 10:19:56 »

Dziękuję bardzo Pani profesor,
idziemy do przodu, M, L, B opanowane Uśmiech jeszcze P.
Wpadłam na pomysł posegregowania tych czterech paradygmatów w "chmurki". W momencie kiedy syn myli np. PE z BE pokazuje mu w chmurce obok sylabę BE.
W kolejnych chmurkach zrobiłam tak, że  4 sylabki są z M a piąta z P. Kiedy zbliża się do P mówię "Uwaga, mama robi..." i  wykonuję dłonią ruchy pożegnalne i już wie jak przeczytać albo analogicznie "uwaga kurczaczek robi..."
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 13, 2014, 08:45:27 »

Świetnie Pani Olgo, jest Pani bardzo kreatywnym nauczycielem. Z pewnością się uda, a te wspólne chwile z Synkiem zbudują między Wami nierozerwalną więź. Umiejętność czytania to najlepsze, co możemy ofiarować naszym dzieciom, a potem one już same wybiorą, co chciałyby robić w wżyciu.

Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Olga
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 22, 2014, 08:02:27 »

Dziękuję bardzo Pani profesor za słowa wsparcia, dzisiaj 22 dzień codziennych 15-30 minutowych ćwiczeń.
Synek, czyta takie zdania jak:
OLA MA UL
BABA MA POLE
MAMA MA UL
(po kilkukrotnym przeczytaniu tych zdań, w końcu poprawnie rozpoznaje sylabkę MA)
i wyrazy:
LUPA, MAPA, LIPA
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 25, 2014, 07:21:50 »

Dobry wieczór Pani Olgo, serdecznie gratuluję, z pewnością nauka czytania  będzie teraz postępowała szybko, a Pani
nikt nie odbierze tej pewności, że to Pani nauczyła Synka czytać.
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!