Wróć do strony głównej.
Grudnia 22, 2024, 09:52:55
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: SMF - Just Installed!
Strona główna
Pomoc
Zaloguj się
>
Pytania do naszych terapeutów
>
Inne
>
Zespół Angelmana
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Zespół Angelmana (Przeczytany 23480 razy)
mopiw13
Newbie
Zespół Angelmana
«
:
Kwietnia 05, 2014, 02:35:37 »
Witam Panią Profesor.
Nie wiedziałam, w której zakładce poruszyc ten temat...
Jestem terapeutą zajęciowym. Zajęcia prowadzę w myśl metody krakowskiej. Zwrócili się do mnie o pomoc rodzice dziewczynki z Zespołem Angelmana. Nie mam doswiadczenia z tym zaburzeniem...dziewczynka ma 3 lata. Nic nie mowi. Nie komunikuje się.Wszystkie podstawowe zajecia robię jej rączką. Zajecia takie jak dla rocznego dziecka. Na polecenia "daj...." nie ma reakcji. Jest problem z chwytaniem i puszczaniem. Odruchy drgawkowe sa dosyc mocne...Wszystko wkłada do buzi.
Czy ma Pani Profesor doswiadczenie z tym Zespolem? Czy mozna tu stosowac metode krakowska, mam tez na mysli Manualne Torowanie Głosek?
Proszę o jakiekolwiek wskazówki...Czy jesli bede postepowac według ksiazki "Wczesna interwncja terapeutyczna..." Korendo to bedą to wlasciwe zadania?
Monika
Jagoda
Hero Member
Odp: Zespół Angelmana
«
Odpowiedz #1 :
Kwietnia 05, 2014, 10:14:45 »
Droga Pani Moniko, doniesienia z badań, dotyczących Zespołu Angelmana są pesymistyczne, ale miałyśmy doświadczenia także pozytywne. Dziewczynki nauczyły się współpracy, podstawowej komunikacji językowej. Dlatego warto podjąć próbę, tym bardziej, że dziecko jest jeszcze małe, a wówczas rokowania są pomyślne.
Może Pani wykorzystać ćwiczenia opisane we "Wczesnej interwencji", pamiętając, że należy rozpocząć od wcześniejszych etapów.
Jeżeli dziecko może uzyskać pomoc terapeuty znającego MTG, to z pewnością byłoby to korzystne.
Proszę też pamiętać o ćwiczeniu umiejętności gryzienia i żucia.
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pytania do naszych terapeutów