Kala-88
Newbie
|
|
« : Czerwca 14, 2014, 09:45:09 » |
|
Witam,
Zdecydowałam się napisać, ponieważ mam ogromne w ątpliwości odnosnie rozwoju mojej prawie 8 mieisięcznej córki Zuzi. Zacznę po kolei. Zuzia urodziła się poprzez poród naturalny, bardzo ciężki, trwał blisko 12 godzin- przebicie pęcherza, 1raz owinięta była pępowiną. Mimo zasinienia dostała 10 pkt Apgar( co mnie dziwi), Duża zółtaczka, przedlużona- po ok niecałym miesiącu trafilismy na oddział patologi noworodka by pozbyc się zółtaczki. Teraz Zuzia za dwa tygodnie skonczy 8 miesiecy. Nie gaworzy, nie sylabizuje- wogóle. Spógłoski umie wymówić tylko w momencie gdy włozy palec do buzi lub bawi si ę smoczkiem. Nie krzyczy, nie piszczy. Uśmiecha się dużo, Ale nigdy w głos. W poradni audiologicznej słuch zabadano- wszystko ok. Mam wrażenie że mnie poznaje, ponieważ jak tylko się pojawię to zaraz macha radosnie nózkami i się uśmiecha. Bardzo dobrze reaguje na starszego brata (6 lat) wtedy się łądnie smieje nawet uda jej się krzyknąć, ale sporadycznie.
Jeżeli chodzi o zabawę- ładnie łapie zabawki, ale szybko się nimi nudzi. Mam wrażenie że nie za bardzo ją ciekawią. Baaardzo często bawi się rączkami- kręci nimi, zaciska i rozprostuwuje paluszki, macha paluszkami koło buzi. czasem przy tym wydaje dzwięki typu aaaaaa, aaaooo, auuuu, aguuuu, eeeee itp.
Kontakt wzrokowy jest, ale zdecyowanie lepszy z daleka. Z bliska jak chcę jej pokazać jakąś zabawkę czy coś innego odwraca głowę, i rzadką chce coś dotknąć czy zobaczyc.
Rozwoj fizyczny- Zuzia jeszcze sama nie siada, chociaż jak jej się poda rączki to zaczytna powoli się podnosić. Sama nie siedzi, jak ją usadzą to siedzi tylko przez chwilę potem przerwaca się na bok. Odwraca się z pleców na brzuch, tylko przez prawy bok, wrócić niestety nie umie. Pełza do tyłu od niedawna, widzę że zaczyna podkurczać pod siebie często nóżki, jakby zaczyna przyjmowac pozycję na czworaka.
Od samego początku byłą cichym dzieckiem. Rano po wstaniu są dni kiedy potrai mi godzinę przeleżec na brzuszku w łóżeczku, bawiąc się w cichosci. Od urodzenia dużo spi. Całą noc przesypia odkąd skonczyła miesiąc.Karmiona jest sztucznie- karmiłam ją piersią przez 4-5 miesięcy. Szczepiona jest szczepionkami darmowymi- 3 wkłucia. Żadnych objawów poszczepiennych nie było. Jedynie po pierwszym szczepieniu w 6 tygodniu życia była bardzo senna i miałą podniesioną temperaturę.
Bardzo proszę Panią o radę. Boję się myślec o najgorszym. Pediatra uważa że wszytsko jest okej,na rozwój mowy trzeba jeszcze poczekać. Natomiast ja jestem bardzo zaniepokojona. Nerologopeda- Pani Gamrat (Tychy) natomiast zaraz zauważyła że dziecko przede wszytskim ma wzmożone napiecie- skierowała nas na rehablitację, i zaleciła metodę krakowską jeżeli chodzi o rozwój mowy. dzwoniłam także do SYPASIS- mamy czekac na telefon. zapisałam się rónież na wizytę do osrodka wczesnej interwencji. Proszę mi pwoiedziec co mam myślec o tych wszytskich objawach? Jak zabrac się za tą metodę krakowską? MAm książeczkę i płytę ze samogłoskami i wykrzyknieniami, ze słuchawkami Zuzia też nie protestuje za bardzo, jednak nie rozumiem dlaczego tak małemu dziecku trzeba pokazywac te literi. Przecież nie chodzi o to żeby dzieco zaczęło czytać a nauczyło się mówić- wszak to 8 miesiecy. Bardzo proszę o radę i sugestie co jeszcze mogę zrobic by pomóc Zuzi.
Pozdrawiam, i z góry bardzo dziekuję za odpowiedz, Karolina
|