Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 01:54:45 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wczesna nauka czytania- autyzm  (Przeczytany 7471 razy)
k123
Newbie
*

« : Lipca 29, 2014, 09:37:39 »

Witam Pani Profesor,
od 3 miesięcy jestem terapeutą u 6 letniego chłopca z autyzmem. Chłopiec słabo komunikuje się z otoczeniem, używa pojedynczych słów nie zawsze adekwatnie do sytuacji, rozumie polecenia (komunikację utrudniają mu echolalie), bywa agresywny, chłopiec uczęszcza do przedszkola jednak tam jego agresja nasila się, myślę, że to ze względu na ogromne problemy z komunikacją, nie potrafi prawidłowo konstruować pytań, ani określić swojego stanu emocjonalnego, na sytuacje dla niego niekomfortowe reaguje krzykiem, czasami płaczem. Jednak według mnie największym problemem jest postawa opiekunów dziecka, chcą by chłopiec za wszelką cenę nauczył się czytać, więc nauczyli go całego alfabetu, gdy chłopiec widzi obrazek i podpis np. OKO, literuje "O-Ka-O" zupełnie nie rozumiejąc znaczenia słowa, utrudnia mu to też komunikację, gdyż stara się przeliterować każde wypowiedziane słowo np. PIĆ "Pe-I-Ć". Bardzo proszę o poradę.
Dodam, że odczytuje prawidłowo samogłoski (z wyjątkiem Y "igrek").
Pozdrawiam K.
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Lipca 30, 2014, 10:08:43 »

Droga Pani K, terapia dziecka sześcioletniego wymaga nie tylko stymulacji rozwoju (to dokładnie opisane w moich dwóch ostatnich książkach) ale przede wszystkim niwelowania błędów i schematyzmów, które "narosły" przez 5 lat życia.
Czytać trzeba uczyć od nowa, ale zanim Pani rozpocznie należy zastosować program słuchowy i skupić się na rozumieniu przekazów językowych.
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
k123
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 01, 2014, 01:04:34 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Uśmiech
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!