Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 06:23:29 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co zrobić gdy?  (Przeczytany 13164 razy)
martynika
Newbie
*

« : Listopada 23, 2014, 02:07:19 »

Od roku prowadzę terapię logopedyczną dziecka z autyzmem. Rozpoczęliśmy od wprowadzania samogłosek metodą krakowską, obecnie jesteśmy na etapie prostego zdania z wykorzystaniem książeczek "Uczę się mówić 1". Byłoby świetnie, bo chłopiec powtarza coraz więcej słów, bywa, że samodzielnie nazywa przedmioty i wybrane czynności, jednak martwi mnie fakt, że od jakiegoś czasu nasiliły się zachowania niepożądane ( chłopiec często krzyczy, mam wrażenie, że stymuluje się krzykiem, chodzi po gabinecie szukając czegoś do wzięcia, mam wrażenie, że nie chodzi o konkretny przedmiot, o samo zwrócenie na siebie uwagi ). Gdy wraz z rodzicami próbujemy przekierować uwagę dziecka i ponownie zachęcić do wspólnej zabawy, pojawia się złość, rzucanie przedmiotami i krzyki.  Brakuje już mi pomysłu na wyeliminowanie tych zachowań, próbowaliśmy, tabliczki zadaniowej, działań behawioralnych (po konsultacji z prowadzących tę terapię - terapeutą). Proszę o podpowiedź jak można jeszcze pracować nad trudnymi zachowaniami podczas terapii logopedycznej ( 30 min). Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2014, 02:09:38 wysłane przez martynika » Zapisane
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Grudnia 01, 2014, 11:41:45 »

Dzień dobry, terapia metodą krakowską wyklucza całkowicie stosowanie metod behawioralnych. Jeśli dziecko jest prowadzone dwoma wykluczającymi się metodami, to trudno spodziewać się efektów. Metoda krakowska wymaga codziennej pracy rodziców i przynajmniej 60 minut raz w tygodniu z terapeutą MK.
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
martynika
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Grudnia 01, 2014, 01:59:19 »

Wiem, że metody te wykluczają się, jednak działania takie zaproponował psycholog prowadzący dziecko. jakie działania można zaproponować w sytuacji gdy dziecko funkcjonuje poniżej normy i pojawiają się trudne zachowania. ak sobie z tym poradzić? w jaki sposób można wyeliminować lub chociaż zminimalizować trudne zachowania? Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam M.
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #3 : Grudnia 07, 2014, 10:54:04 »

Dzień dobry, jeśli dziecko ma stosowane metody behawioralne, to nie sposób zmienić zachowań negatywnych, bo dziecko otrzymuje sprzeczne komunikaty.

Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!