Lilka
Newbie
|
|
« : Kwietnia 15, 2015, 08:36:50 » |
|
Mam synka, niedługo skończy 18 miesięcy. Do 12 miesiąca rozwijał się prawidłowo. Zaczął mówić "mama", "dada", po szczepieniu przestał. Pojawiły się: abama, embu, ambu, ałała, lala, bubu, ababamama, jeju, mam, mem, agdy. Synek nie mówi świadomie, często używa tych wyżej wymienionych "wyrazów". Oczywiście podejrzewam autyzm, gdyż czasami nie reaguje na imię, kontakt wzrokowy ma średni, podaje mi książeczki, bo bardzo lubi gdy je mu czytam, przynosi przedmioty, np. pudełko - gdy chce, aby mu je otworzyć lub piłkę czy jakikolwiek przedmiot który chce mi pokazać bądź chce, abym pomogła mu coś z nim zrobić. Jeździ samochodem, buduje wieżę z 4-5 klocków, ostatnio próbuje wszystkich możliwości łączenia szerszych i węższych elementów. Bawi się ze mną lub z tatą naprzemiennie, np. rzucając i podnosząc kółko czy piłkę. Nie wskazuje palcem na polecenie, ale sam gdy ogląda książeczkę wyciągnie palca i coś sobie pokaże. Doskonale wie co mu każe pokazać! Potem przynosi książeczkę na otwartej stronie z kotkiem i uśmiecha się do mnie i patrzy na kotka. Wie, jak przełączyć kanał w pilocie od tv. No i właśnie najważniejsze - od wczoraj zredukowałam ilość oglądanej tv do godziny dziennie. Muszę się przyznać, że do tej pory tv włączona była przez przynajmniej kilka godzin. Mały był wpatrzony, zahipnotyzowany. Nie chciałam z dnia na dzień wyłączać mu całkowicie, to dopiero mógłby być szok dla niego. Planuję jednak całkowicie wyeliminować ten bodziec. Pochowałam rownież zabawki świecące i grające. Zostawiłam tylko klocki, samochód, książeczki, piłki. Synek miał robione badanie słuchu i eeg głowy. Wynik słuchu w normie, eeg do obserwacji, nie stwierdzono jednak cech padaczki. Mam jeszcze jedno pytanie - czy to normalne, że dziecko w tym wieku jest ze mną bardzo związane i chciałoby być ciągle blisko i na rekach? A no i boi się obcych, może z racji tego, że mało ludzi do nas przychodzi. Proszę o poradę - czy rozwój mojego synka jest zaburzony? Czy to może być autyzm i czy w tym wieku diagnoza będzie miarodajna? Zakupiłam już "Samogłoski i wykrzyknienia" oraz "Wyrażenia dźwiękonaśladowcze" - przymierzam się do ćwiczeń, chociaż ze słuchawkami może być różnie.
|