AniaJot
Newbie
|
|
« : Maja 31, 2015, 08:26:11 » |
|
Szanowna Pani Profesor,
Moj synek za 2 tygodnie skończy rok i zaczynamy w Warszawie przygodę z metoda krakowska. Wcześniej nie mieliśmy dobrego psychologa a teraz Pani zwróciła mi uwagę ze synek nie pokazuje palcem, nie reaguje na polecenia nie wkłada klocka do otworu. ( ale potrafi łapać klocek przekłada z ręki do ręki , sam otwiera pudełko z klockami)Musze dodać od siebie ze miał zawsze słabe reće ostatnio nauczył sie sam jeść chrupka i karmi tez mnie. Uczę go robic papa ale na razie nie umie tego zrobić do mnie tylko oglada raczej reće jak to robi. ( lubi obserwować swoje dłonie)Ma bardzo dobry kontakt wzrokowy i każdy terapeuta mowi ze jest skupiony na tym co robi, dużo sie uśmiecha i śmieje, reaguje na rodziców, lubi laskotki, nie ma nadwrażliwości - lubi mieć brudne ręce to go fascynuje, lubi rożne konsystencje i tekstury, je grube pokarmy, gryzie i od dwóch miesięcy pije przez dorosła słomkę. Uwielbia sie pieścić i przytulac, lubi bawić sie farbami, mowi baba dada tata, czasem mama i tworzy tez ciągi, ostatnio robi tez jakieś dziwne konstrukcje językowe szczególnie jak sie bawimy albo rozmawiamy mam wrażenie ze synek prowadzi ze mną dialog w swoim stylu. Zdarza mu sie ze naśladuje jak tata mowi tata itp. Spi dobrze nie ma problemów z zasypianiem dopiero zaczyna siadać.Zaczęłam sie martwić ze to ze synek nie pokazuje palcem i nie rozumie poleceń to objawy autyzmu trochę sie przestraszyłam ze synek nie pokazuje ale tak naprawdę nikt mi nie mówił żeby to ćwiczyć... Zaczęłam teraz intensywnie nad tym pracować i tez staram sie go uczyć pokazywania w kasiazeczce ale szczerze mówiąc sama nie wiem czy dobrze to robię. Problem w tym ze jak próbuje z synkiem powtarzać te gesty to synek często blokuje ręce i zabiera i nie mogę mu pokazać...da radę dwa albo trzy i potem jest bunt...dodam ze synek ma terapie logopedyczna raz w tygodniu i terapie ręki raz w tygodniu, jest rehabilitowany chodzi do psychologa neurologa i innych specjalistów i nikt mi o autyzmie nie mówił... Raczej wskazują ze bardzo kontaktowy jak na zespół... I sama nie wiem co mam myślec...na czym sie skupić w przygotowaniach do metody krakowskiej z bobasem w tym wieku? Mamy książeczki słucham i uczę sie mowc i wczesna interwencje terapeutyczna i korzystamy.. Wyrazy szacunku
|