daria777
Newbie
|
|
« : Listopada 12, 2015, 12:05:51 » |
|
Dzień dobry Pani Profesor, chciałam zapytać czy lateralizacja może ulec zmianie u 7 letniego dziecka? Już wyjaśniam, mój syn jąka się od 2 roku życia, to skłoniło mnie do szukania informacji i tak poznałam Pani metodę gdy syn miał 3,5 roku, od tego czasu po zakupie wielu pomocy, książek jakie Pani poleca ćwiczyłam z nim codziennie, zbadałam mu lateralizację, po wielu próbach ewidentnie wychodziło: lewe ucho, prawe oko, prawa ręka, prawa noga. Zapewniłam mu spokój od nadmiaru bodźców typu tv i inne media, zapewniłam dużo ruchu, basen, odpowiednią dietę. Już ok 4 roku całkiem nieźle czytał proste zdania dzięki Pani metodzie czytania. Gdy poszedł do szkoły jako 6 latek nie miał najmniejszych kłopotów z nauką, teraz jest w drugiej klasie płynnie czyta lektury, ma bardzo dobre wyniki w nauce. Zawsze był dzieckiem bardzo emocjonalnym, nadwrażliwym na bodźce dźwiękowe, ruchliwym, jednocześnie spostrzegawczym i koleżeńskim. Z jąkaniem bywało różnie, były okresy nasilone, wciąż chodzi do logopedy, w tej chwili od dłuższego czasu nie ma już ciężkich bloków związanych z blokowaniem przepływu powietrza i silnym napięciem, czasami jeszcze w emocjach mówi bardzo szybko i wtrąca embołofrazje na których powtarza sylaby, ale robi to bez wysiłku, sporadycznie. Do czego zmierzam, niedawno po długim czasie zbadałam mu lateralizację, po wielu próbach powtarzanych przez kilka dni (słuchanie tykania zegarka, szumu muszli na stole bez użycia rąk, przykładaniu ucha do szafy czy coś w niej skrzypi, odwracaniu się do tyłu gdy słyszy szept) wychodzi, że używa za każdym razem prawego ucha, wcześniej wielokrotnie te same próby wykonywał lewym uchem mając 3,5 roku, 4 i 5 lat, ewidentnie i wyraźnie. Czy jest możliwość, że zmieniła mu się dominacja ucha, sądziłam, że to nie możliwe, że mogę jedynie wyćwiczyć strategie lewopółkulowe, a lewousznym pozostanie, a może w czasie tego wczesnego okresu do 7 roku życia mogło dojść do zmiany dominacji, bardzo jestem ciekawa Pani zdania, z którym się ogromnie liczę.
|