Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 06:34:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: autyzm 4,5 letni chłopiec  (Przeczytany 7369 razy)
arual
Newbie
*

« : Marca 13, 2016, 09:55:50 »

Witam!
Mam w przedszkolu 4,5 letniego chłopca z autyzmem z który nie ma kontaktu werbalnego ani niewerbalnego, jest pampersowany,  i mam problem ponieważ nie wiem jak mam się nim zajmować, nie jestem nauczycielem ani terapeutą,jestem (jego cieniem)która zajmuje się nim 6 godzin dziennie,(ponieważ władze miasta stwierdziły że niepotrzebny mu jest ani logopeda ani psycholog) ma orzeczenie o wczesnym wspomaganiu, ale to również jest fikcja. Mama jest bardzo młoda,kiedy chłopiec przyszedł do przedszkola nie trzymał łyżki do jedzenia tylko był karmiony, nauczyłam go jeść łyżką, wszystkimi przedmiotami i zabawkami rzucał, w tej chwili ograniczył rzucanie reaguje na słowo NIE, potrafi klocki które wysypał powkładać z powrotem po słowie pozbieraj, jest agresywny choć udało mi się zapanować nad tym, wiem nie jestem osobą kompetentną do pracy z dzieckiem autystycznym ale chodzenie za nim przez 6 godzin nie jest ani dla niego ani dla mnie dobre, chciała bym aby ten czas z który z nim przebywam na coś służył, proszę o wskazówki jak postępować może jak rodzic, chłopak jest naprawdę kochany
     pozdrawiam
Iza556
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Marca 31, 2016, 11:07:12 »

Zawsze mi się wydawało, że polskie prawo reguluje, że z takimi dziećmi powinny pracować osoby wykwalifikowane a tu taka niespodzianka...
Z drugiej strony- szacunek co do włożonej pracy, na prawdę podziwiam Uśmiech

Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 01, 2016, 12:46:42 »

Szanowna Pani, każdy kto chce pomóc dziecku z autyzmem może się tego nauczyć, ale wymaga to wysiłku z Pani strony. Nie jestem w stanie w liście opisać planu terapii, ale zachęcam do lektury książki "Wczesna diagnoza i terapia zaburzeń autystycznych" www.konferencje-logopedyczne.pl. Tam znajdzie Pani także relacje rodziców i opisy ćwiczeń.
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda CIeszyńska
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!