Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 12:08:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 4 miesiące  (Przeczytany 8561 razy)
kikiki
Newbie
*

« : Maja 24, 2016, 05:02:30 »

Witam!
mam problem z czteromiesięcznym synkiem. Mały od 3 tygodnia życia miał straszne kolki. Trwały one do 3 m.ż. Synek zaczął się do nas uśmiechać w 3 m. ż. na początku dość rzadko, teraz to mały śmieszek. jest kontaktowy i towarzyski. Jadnak po przeczytaniu różnych informacji zaczęłam się o niego niepokoić. Mały wygina się w łuk bardzo mocno. Ma drżenia bródki, rączek, nóżek (teraz już chyba mniej). Nienawidzi jeździć w wózku. Nie jestem w stanie wyjechać na spacer (na rękach jest ok) w wózku drze się przeraźliwie. Wybudza się nad ranem i nie chce spać. Umie przewracać się z pleców na brzuch. Jest niesamowicie wrażliwy na dotyk (na twarzy), nie mogę mu ubrać bluzeczki i posmarować buzi kremem. ślini się (to nie zęby, tak ma od początku). Nie toleruje noszenia na rękach w pozycji tzw. kołyski, musi być noszony przodem do świata. Najbardziej martwi mnie fakt, że mały nie chce jeść. Od 2m. ż nie karmiłam go na trzeźwo... żeby dać mu butelkę muszę go uśpić i na śnie go karmię. Ogólnie nie ma problemu z kontaktem wzrokowym, śmieje się. Dość rzadko gaworzy. Czy jego zachowanie może wskazywać na autyzm?
mamachcewiedzieć
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Maja 24, 2016, 09:06:35 »

Chyba jest sporo za wcześnie na diagnozę autyzmu. Była Pani z dzieckiem u neurologa i fizjoterapeuty?
kikiki
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Czerwca 02, 2016, 10:00:54 »

Chyba nie doczekam sie na odpowiedz
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #3 : Czerwca 16, 2016, 07:27:53 »

Dobry wieczór, ie zawsze mogę odpowiadać, ze względu na pracę ze studentami i obowiązki na uczelni. Maj i czerwiec to czas konferencji, obron, egzaminów.
Tak jak napisała jedna z Mam (dziękuję bardzo za pomoc) za wcześnie na diagnozę kliniczną (nazwanie problemu), z pewnością jednak niepokoją niektóre zachowania.
Proszę rozpocząć stymulację rozwojową.
Proszę więc rozpocząć ćwiczenia koncentrowania wzroku na specjalnych kartach do stymulacji wzrokowej (znajdzie je Pani na stronie www.centrumetodykrakowkiej.pl). Wiele ćwiczeń dla niemowląt znajdzie Pani w książce "Wczesna interwencja terapeutyczna" - www.we.pl . W kanale You Tube na naszej stronie znajdzie Pani filmik, na którym jest pokazana stymulacja wzrokowa dwumiesięcznego dziecka.
Ważne jest także odwrażliwienie okolic twarzy, najlepiej rozpocząć w kąpieli (z rumiankiem zamiennie z szyszkami chmielu) masowanie rękawicą.
Stymulację słuchową (do 5 miesiąca z wolnego pola - głośniki po bokach łóżeczka) proszę prowadzić 3-4 razy dziennie - Program Słucham i uczę się mówić - Samogłoski i wykrzyknienia, Wyrażenia dźwiękonaśladowcze (www.arson.pl).
Ważna jest diagnoza fizjoterapeuty i zalecone przez niego ćwiczenia.
serdecznie pozdrawiam
Jagoda Cieszyńska
alimama
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 17, 2016, 05:10:19 »

Mi to wygląda na refluks
moja córka cierpi na niego.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!