Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 11:25:36 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niepokojace objawy  (Przeczytany 15111 razy)
gumisia
Newbie
*

« : Lipca 02, 2016, 08:19:20 »

Dzien dobry,
Pisze w zwiazku z obawami o moja polroczna kruszynke. Pewne jej zachowania wydaja mi sie nieprawidlowe, dlatego prosilabym o ocene i porady. Ponizej zachowania, ktore mnie niepokoja:
1. Kontakt wzrokowy- szczerze sredni, polozona na plecy kontakt ok, czasem gdy zblize twarz to ucieknie wzrokiem, ale w pozycji siedzacej i stojacej woli juz ogladac swiat dookola niz patrzec na mnie mimo, ze do niej mowie, spojrzy gdy powiem np. Brrr, mamamalub zaspiewam, ale tez tylko na chwile. Na obcych za to patrzy nieco dluzej. To normalne? Neurolog i pediatra pytane o moje obawy stwierdzily, ze kontakt wzrokowy jest, wiec wszystko ok. Tylko sprawdzaly na lezaco.
2. Usmiech- z tym to roznie bywa. Najczesciej usmiecha sie jak cos sie do niej powie, rzadko gdy tylko sie do niej usmiechnie. Glosno smieje sie podczas np. Goni, goni albo zaraz Cie zlapie, czasem kuku.
3. Ma bardzo lekkie sny i to w sumie od malego. W nocy spi ladnie, czasem sie pokreci, w dzien zasypia tylko w wozku, ale jak szczeknie pies to najczesciej jest juz po spaniu. Na spacerze glos karetki potrafi ja obudzic. To normalne? Podczas zasypiania trze oczka, chwyta sobie dlonie i kladzie na oczach. Normalne?
4. Czesto ulewa, zwraca pokarm. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci, ale cztery dni po ost szczepieniu dostala luznych, sluzowych czasem kup. Ph kalu kwasne, czy zatem moze to byc nietolerancja laktozy, kandydoza czy spektrum autyzmu? Potraw tez wszystkich nie chce jesc. Teraz to nawet mleka pije mniej.
5. Czesto wklada raczki do buzi, zabawki tez. Raczki najczesciej gdy sie denerwuje, przynajmniej ja mam takie wrazenie. Nie lubi lezec na brzuchu i jak lezy za dlugo tez tak robi. Czy to jakas autostymulacja? Jak temu zapobiec?
6. Nie lubi byc wycierana po kapieli, nie wspomnac o ubieraniu. Jest placz i krzyk. Z przytulaniem tez srednio, kiedys lubila byc lulana teraz od razu jak wypije mleko sie podciaga i oglada co jest w pokoju. Czy brak checi przytulania moze miec zwiazek z jakimis zaburzeniami? Jak to naprawic?
7. Mam wrazenie ze lubi przebywac z babcia i bardziej ja obserwuje. Nie wiem czy przez to, ze czesciej ja nosi na rekach co uwielbia czy przez to ze dwa miesiace glownie ona sie nia zajmowala.
8. Czy powinna juz gaworzyc? Neurolog twierdzi ze ma czas. Ostatnio mowila yyy, brr, auu, ajj. Teraz jakby ucichla. Czy jest to niepokojace?
Czy ktores z objawow sa mocno niepokojace? Zaliczane ze spektrum autyzmu? Czy mozna z nia wyjsc "na prosta"?
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Lipca 21, 2016, 09:58:51 »

Dobry wieczór, Córeczka jest mała i tylko od środowiska zależy, czy będzie podążać prawidłową ścieżką rozwoju. Brak uśmiechu społecznego i gaworzenia samonaśladowczego są niepokojące i są wystarczającą przesłanką do rozpoczęcia stymulacji.
Mała motoryka:
- wyciąganie ręki do zabawki, gdy w jednej ręce dziecko trzyma inną zabawkę
- manipulowanie elementami grzechotki pod kontrolą wzroku,
- chwyt za sznurek, by przyciągnąć koło (pierścień)
- chwytanie przyciągniętego koła
- chwytanie klocka (miękkie plastikowe klocki) i utrzymywanie go,
Percepcja
- poszukiwanie źródła dźwięku (jedna osoba podaje dźwięki, druga trzyma dziecko na kolanach),
- śledzenie ruchu koła, pokrywki, piłki
- skupianie wzroku na zabawce, którą dorosły porusza nią na stole,
- słuchanie programu słuchowego w słuchawkach (3-5 minut dziennie - nie jednorazowo), (Słucham i uczę się mówić: Samogłoski i wykrzyknienia, Wyrażenia dźwiękonaśladowcze - www.arson.pl)
- śledzenie spadającego przedmiotu ze stołu,
- odsłanianie ukrytego pod chustką/serwetką przedmiotu,
- obserwowanie siebie w lustrze (dziecko musi widzieć swoją twarz)
- śpiewanie dwóch wersów  zwrotki piosenki do zabawki i poruszanie rytmiczne zabawką (zawsze w taki sam sposób) np. Zuzia lala nieduża, a na dodatek cała ze szmatek i Wio koniku, a jak się postarasz na kolację dojedziemy akurat i Uciekaj myszko do dziury, bo cię tu złapie kot bury. Po kilkunastu powtórzeniach śpiewamy dwa wersy piosenki i oczekujemy, że dziecko popatrzy na właściwą zabawkę.

Komunikacja
- zabawa zwierzątkami z użyciem wyrażeń dźwiękonaśladowczych,
- pokazywanie palcem (gdzie lampa, gdzie mama) - gest wskazywania palcem powinien pojawić się około 8 miesiąca życia

Wkładanie rączek do buzi jest w tym wieku naturalne, wybudzanie się przy głośnych dźwiękach też, ale już tarcie oczek i nietolerancja pokarmowa i dotykowa są niepojące. Trzeba działać, bo w tym wieku wszystko można wypracować.

Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska

gumisia
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Lipca 23, 2016, 08:13:47 »

Dziekuje za odpowiedz. Zabawki chwyta, nawet czasem dwie od razu i uderza je o siebie. Ma czasem tak, ze nie potrafi sie zdecydowac na zabawke- ma trzy lezace to chwyci jedna, a zaraz chce juz druga. Czy to problem z koncentracja? Kazda zabawka laduje w buzi. Czesto tez szybko znudza sie zabawa i wtedy jest marudna. To niepokojace? Jesli chodzi o usmiech to usmiechnie sie i podskakuje jak ktos znajomy do niej idzie, ale jak juz jest bardzo blisko to chwile popatrzy a potem zajmuje wzrok czyms innym. Rozumiem, ze tak nie powinno byc? Woli tez byc w pozycji siedzacej lub na rekach, na brzuchu za bardzo nie lubi dlugo lezec, zaraz sie denerwuje. Czesto tez macha raczkami i nozkami. Czy to nadpobudliwosc? Gdy sie ja zawola to czasem reaguje, jednak jak sie na czyms skupi lub jak sie bawi to juz nie. Powinna zareagowac na kazde zawolanie? Na wyrazy dzwiekonasladowcze gdy sie jej mowi reaguje za to b.dobrze. W lustro spojrzy, ale woli patrzec w bok lub na to co w lustrze sie odbija. Jak zachecic ja do patrzenia na siebie? Dlaczego tarcie oczek jest niepokojace? Jak zachecic do przytulania?
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2016, 08:19:34 wysłane przez gumisia » Zapisane
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #3 : Lipca 28, 2016, 04:18:04 »

Dzień dobry, tarcie oczek jest niepokojące, bo w taki sposób dziecko dostarcza sobie stereotypowych, powtarzających się bodźców.
Córeczka nie musi reagować za każdym razem na usłyszane własne imię. W tym wieku jest to dopiero pojawiająca się umiejętność, która będzie utrwalana przez najbliższe 3 miesiące.
Nie ma innego sposobu zachęcania do przytulania, jak przytulanie. Ważne by włączyły się inne osoby z rodziny. Warto także pokazać dziecku przytulanie misia lub innej zabawki.
Kontakt twarzą w twarz powinien trwać kilkanaście sekund, a potem dziecko w naturalny sposób wraca do zabawy.
Fakt, że jeszcze nie patrzy na siebie w lusterku nie jest niepokojący, ale warto pokazywać jej buzię w lusterku raz dziennie i wypowiadać jej imię.
Serdecznie pozdrawiam
JAgoda Cieszyńska
gumisia
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Lipca 28, 2016, 07:51:48 »

W jaki sposob powstrzymac ja od tarcia? Najczesciej trze jak jest znudzona, zmeczona lub sie denerwuje. Kontakt twarza w twarz, to znaczy jaka odleglosc miedzy nimi? Bo jak jestesmy mniej wiecej 30cm od siebie i mowie do niej to patrzy, jak zblize juz twarz to troche gorzej. Jak polepszyc kontakt wzrokowy? W pozycji pionowej kontakt jest prawie zerowy, interesuje ja otoczenie.Czy taki maluch nie powinien byc bardziej skoncentrowany na zabawie? Bo mam wrazenie, ze szybko sie znudza a przy tym denerwuje. Czasem zdarza jej sie zwracac uwage na szczegoly np mala gwiazdke na spodniach? Czy to normalne czy niepokojace? Czy powinna wyciagac juz do nas rece?
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 02, 2016, 05:01:58 »

Dzień dobry, 30 cm jest prawidłową odległością, by dziecko mogło widzieć całą twarz dorosłego. Proszę posadzić Córeczkę w siedzisku i mówić do niej, pokazywać zabawki. Dziecko w tym wieku koncentruję się tylko przez kilkadziesiąt sekund (20-30) na zabawce, którą trzeba zmieniać, także modulując głos. Ważne, gdy Córeczka będzie już korzystać z wózka sportowego,  by podczas spaceru wózek był odwrócony tak, aby zapewniać kontakt wzrokowy.
Nie ma niczego złego w zauważaniu drobnych szczegółów zabawek, czy wzorów.
Dziecko musi się od dorosłych nauczyć wyciągania rąk. Zanim ją Pani weźmie na ręce proszę je wyciągnąć i przez kilkanaście sekund trzymać wyciągnięte i powtarzać "chodź do mamy". Oczekujemy gestu wyciągania rąk między 8a 9 miesiącem.

Serdecznie pozdrawiam
Jagoda Cieszyńska
gumisia
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 02, 2016, 08:06:51 »

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Jak moglabym powstrzymac corke przed tarciem oczek? Chcialabym jeszcze zapytac czy jak corka reaguje przebudzeniem na glosne odglosy i w ciagu dnia nie lubi glosnych krzykow to czy to swiadczy o nadwrazlwosci dzwiekowej? Jak ja zniwelowac? Gdy ktos ja trzyma na rekach lub nachyli sie wciaga reke do twarzy lecz chwyta nos lub usta zaciskajac dlon? Czy tonormalne u takich dzieci czy brak takiej wrazliwosci o czyms swiadczy? Czy powinna radosnie reagowac na inne dzieci? Czy corka powinna juz nasladowac np miny gesty?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2016, 08:09:16 wysłane przez gumisia » Zapisane
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 03, 2016, 03:07:25 »

Dzień dobry, aby Córeczka nie tarła oczek nie może się nudzić, czyli pozostawać sama. Fakt, że się budzi przy głośnych odgłosach jest naturalny.  Nie wiem, co to znaczy, że "w ciągu dnia nie lubi głośnych krzyków" . Nie wiem o jakie dźwięki/krzyki chodzi.
Chwytanie nosa i ust prze niemowlę jest naturalnym odruchem.
Tak, powinna naśladować miny, ale jeszcze nie gesty.
Serdecznie pozdrawiam
Jagoda Cieszyńska
gumisia
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Sierpnia 03, 2016, 07:40:48 »

Jesli chodzi o glosne odglosy to np krzyki innych dzieci, ostatnio gdy inne dziecko zaczelo krzyczec to sie wystraszyla i zaczela plakac, ale juz np na szczekanie psa czasem sie wzdrygnie i nie placze. Jesli chodzi o chwytanie nosa i ust to chwyta je zaciskajac na nich dlon, jakby szczypala. To naturalne? Min nie bardzo powtarza, mozna to wypracowac? Czy brak nasladowania min moze swiadczyc o cechach autystycznych?
gumisia
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 02, 2016, 06:00:38 »

Corka obecnie ma 8miesiecy. Od jakiegos czasu zapytana gdzie jest np lampa, kotek itd szuka i patrzy na dany przedmiot, czasem, choc rzadko podnosi w strone lampy lub czegos co wisi reke, palcem jednak nie wskazuje. Czy takie zachowanie jest poczatkiem wspolnego pola uwagi? Na spacerze umie spojrzec na drzewa zapytana gdzie sa, jednak mimo, ze jest ustawiona w moja strone woli ogladac otoczenie, zawolana nie zawsze spojrzy. Na spacerach czesto spi, stad przed zasnieciem zatrzymuje wzrok w punkcie, to niepokojace? Jak mozna zachecic do patrzenia na nas podczas spaceru czy pozwolic ogladac otoczenie? Czy bedac w domu dziecku w rozwoju moze przeszkadzac wlaczony telewizor, jednak w innym pokoju? Jak wycwiczyc nasladowanie min? Chcialam jeszcze zapytac gdzie w Wielkopolsce, okolice Gostynia, mozna znalezc terapeute MK?
« Ostatnia zmiana: Wrzenia 02, 2016, 06:22:33 wysłane przez gumisia » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!