Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 03:25:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o pomoc  (Przeczytany 19137 razy)
karina1987
Newbie
*

« : Sierpnia 05, 2016, 05:19:17 »

Witam,
Mój 4 miesięczny synek nie patrzy w ogóle na twarze, ani w oczy, wręcz odwraca się od ludzi, omija ich wzrokiem. Próbując zainicjować jakikolwiek kontakt zaraz zaczyna płakać, praktycznie nie ma z nim żadnego kontaktu, jego dzień to jeden wielki płacz i marudzenie, patrzy na przedmioty, widzi je, wodzi wzrokiem za zabawkami, ale nie próbuje ich prawie w ogóle chwytać, ewentualnie dotyka faktury przedmiotu. Nie wiem jak mu pomóc, jestem załamana, wygina się na wszystkie strony, wydaje jakieś gardłowe dziwne dźwięki (nie jest to gaworzenie), jęczy. Dodatkowo głównie patrzy w górę, odgina się przy tym niemiłosiernie, mamy umówione wizyty u neurologa i fizjoterapeuty za niecały miesiąc. Co ja mogę zrobić żeby go stymulować (chociaż będzie ciężko bo on prawie cały dzień płacze). Ja już nie wiem jak mu pomóc, noszę go całymi dniami, mówię, śpiewam, cuduję z wszystkim i jest coraz gorzej...Kąpiel, ubieranie i wszystkie czynności dotykowe są dla niego straszne... Każdy mówi, że mamy czekać, żeby dać mu czas do pół roku, ale ja czuję że powinnam już teraz coś robić, ale całkowicie nie wiem co... Czuje, że nie ma gorszego przypadku od mojego...
ona1987
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 05, 2016, 05:37:46 »

Wydaje mi sie ze syn ma problemy z napieciem miesniowym.  Cwiczenia na pilce sa bardzo fajne. Fizjoterapeuta doradzi Pani cwiczenia. Dlatego syn jest marudny przy codziennych czynnosciach. Prosze duzo spiewac dziecku . U nas to pomoglo na poprawe kontaktu wzrokowego. Dodatkowo sa takie pileczki z kolcami ktorymi rowniez mozna cwiczyc. A co do reszty to juz Pani Profesor z pewnoscia doradzi. Pozdrawiam
karina1987
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 05, 2016, 06:28:50 »

Ja sama jestem już załamana powiem szczerze, popadam w depresję, staram się jak mogę nawiązać z nim kontakt, ale jemu to wszystko jest obojętne, on słyszy i widzi bo na szczekanie psa zareaguje, nawet jak zobaczy psa to się uśmiechnie, ale a widok mnie czy taty, czy kogokolwiek innego często reaguje płaczem bądź zobojętnieniem. Dodam, że od małego bardzo był niespokojny i płakał bardzo dużo. Każdy mówił, że do 3 miesiąca musi się przystosować, ale ja nie widzę zmiany w jego zachowaniu, coraz bardziej mnie niepokoi. Najgorsze jest to, że nie mam zielonego pojęcia jak nawiązać z nim kontakt twarzą w twarz bo on cały czas się odwraca w drugą stronę albo zaczyna płakać. Czy z Panią Profesor można się jakkolwiek spotkać na wizytę, jeśli tak to gdzie i jak? Byłabym bardzo wdzięczna...
ona1987
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 05, 2016, 07:49:53 »

Tak mozna sie umowic ale dlugo sie czeka . Ja cxekam 4 miesiac i nadal cisza. Prosze ubrac na glowe kapelusz czapke., pomalowac usta na czerwona i mowic do syna. Jedyne co moge Pani doradzic., oczywiscie jezeli moze Pani umowic sie prywatnie do fixjoterapeuty. U nas bardzo pomoglo. Mielismy problem z podnoszeniem glowki i juz po jednej wizycie byl efekt. Cwiczylismy duzo na pilce. Ja jeszcze zakupilam takie karty do stymulacji i pokazywalam corce. Wiem co Pani przezywa. Trudno o usmiech .... U nas jest lepiej ., ale wiem ze to nie tak wszystko powinno wygladac.
KarolinaJankowska
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 05, 2016, 07:57:28 »

Mój synek miał podobnie. Tzn na twarze patrzył chętnie, uśmiechał się ale od 2 miesiaca wyginal się i dużo płakał.  Byliśmy u wielu neurologów, każdy kazał czekać ale w końcu trafiliśmy do rewelacyjnej rehabilitantki która od 3.5 miesiąca rehabilitowala go ze względu na wzmożone napięcie mięśniowe. Bardzo szybko przestał się odginac. Ale Proszę Nie czekać i szybko reagować. Skąd Pani jest?
karina1987
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 05, 2016, 08:18:10 »

Jestem z województwa pomorskiego, dokładnie z Chojnic. Do fizjoterapeuty idziemy prywatnie, do neurologa też, także czekamy na wszystko. Dziś dzwoniłam do Synapsis - zbyli mnie 2 razy, nie wiem dlaczego nie chcą rejestrować. Najgorsze, że każdy mówi, że trzeba dać małemu czas i każdy mi mówi, że wymyślam a mały popada w swój świat...Dzisiaj przy myciu spojrzał na mnie i się uśmiechał z 5 sekund, ale za 3 min już zaczął płakać nie wiadomo dlaczego i już nie mogłam go uspokoić. Każdy z mojej rodziny i bliskich próbuje to tłumaczyć tak:
- nie patrzy bo jest zmęczony,
- nie patrzy bo jet głodny,
- nie patrzy bo ma pełną pieluchę,
- nie patrzy bo za dużo nad nim skaczę i próbuję,
- nie patrzy bo... i zawsze coś znajdują...
Ja jestem załamana bo nikt mi nie wierzy, nikt problemu nie widzi. Proszę Boga, żeby rzeczywiście tak było, ale jeśli cały dzień noszę własne dziecko na rękach w każdej pozycji inicjującej kontakt wzrokowy i go nie ma to wiem, że nie jest dobrze i coś się dzieje. Wiem, że czas pokaże, ale już teraz potrzebujemy z małym pomocy i to profesjonalnej.
KarolinaJankowska
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 05, 2016, 08:31:58 »

Kurcze ja z woj opolskiego,  szkoda bo zalatwilabym Ci te rehabilitantke na juz.
Ja tez często nosiłam na rękach ale kontakt wzrokowy był zawsze bez problemu. Nie poddawaj się i nie czekaj, lepiej coś sprawdzić na wyrost niż coś przegapić
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 05, 2016, 08:45:55 »

Droga Pani Karino, przede wszystkim trzeba w wyeliminować problemy z kolką. Oczywiście należy natychmiast rozpocząć stymulację, która zawsze stymuluje rozwój i zapobiega pojawianiu się zaburzeń.
Proszę więc rozpocząć ćwiczenia koncentrowania wzroku na specjalnych kartach do stymulacji wzrokowej (znajdzie je Pani na stronie www.centrumetodykrakowkiej.pl). Wiele ćwiczeń dla niemowląt znajdzie Pani w książce "Wczesna interwencja terapeutyczna" - www.we.pl . W kanale You Tube na naszej stronie znajdzie Pani filmik, na którym jest pokazana stymulacja wzrokowa dwumiesięcznego dziecka.

Serdecznie pozdrawiam
JAgoda CIeszyńska
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #8 : Sierpnia 05, 2016, 08:51:38 »

Mamę o nicku ona1987 proszę o kontakt, bo nie rozumiem, czy Pani czeka na diagnozę u mnie, czy w innym ośrodku?
Serdecznie pozdrawiam
Jagoda CIeszyńska
karina1987
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Sierpnia 05, 2016, 09:00:24 »

Droga Pani Profesor,

Mam wrażenie, że odpowiada Pani automatycznie, "przeczesałam" forum i sporo jest takich samych odpowiedzi... Czy można się z Panią spotkać? Jak długo trzeba czekać i gdzie umawiać wizytę?Pozdrawiam
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #10 : Sierpnia 05, 2016, 09:15:59 »

Nie Pani Karino, nie odpowiadam automatycznie, czytam dokładnie każdy list, także o tej porze, gdy inni już odpoczywają, a ja jestem po całym dniu pracy i opieki nad moimi sędziwymi Rodzicami. To, że odpowiedzi są podobne wynika z Metody Krakowskiej, jej założeń i technik wypracowanych przez zespól przez 38 lat.
Dlaczego Pani napisała "Ja cxekam 4 miesiac i nadal cisza", skoro nawet Pani nie wie jak się ze mną umówić. Takie wpisy odbierają nadzieję innym Mamom.
Jagoda Cieszyńska
karina1987
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : Sierpnia 05, 2016, 09:19:38 »

Droga Pani Profesor, pisze autorka wątku, nie Pani o nicku ona1987... każdy ma swoje życie, doceniam Pani staranie i dziękuję za odpowiedź. Proszę tylko o informacje gdzie można się z Panią umówić i jak długo trzeba czekać.pozdrawiam serdecznie
karina1987
Newbie
*

« Odpowiedz #12 : Sierpnia 05, 2016, 09:21:38 »

Nicki są podobne, Pani Profesor, ale nie te same. Wiem że to wszystko wynika z pośpiechu pomocy. Pozdrawiam
Jagoda
Hero Member

« Odpowiedz #13 : Sierpnia 05, 2016, 09:26:13 »

Moje spotkania z Rodzicami i Dziećmi organizuje pani Anna Karolczak (anna@centrummetodykrakowskiej.pl) , terminy zależą od wieku dziecka, małe dzieci przyjmuję tak szybko, jak to możliwe.
Serdecznie pozdrawiam
Jagoda CIeszyńska
karina1987
Newbie
*

« Odpowiedz #14 : Sierpnia 07, 2016, 07:27:46 »

Droga Pani Profesor, moje dziecko podczas ćwiczeń reaguje płaczem, coraz bardziej się odsuwa ode mnie. Dziś podczas karmienia wymuszalam bardzo kontakt wzrokowy, mały aż się prężył, żeby nie patrzeć, nie miał już gdzie uciekać i zaczął odginać szyję, tak jakbym go stresowała. Nic nie jest w stanie go zainteresować w mojej twarzy, on reaguje tak jakby wiedział co robię i co zamierzam...teraz za każdym razem jak na niego patrzę wygląda jak by się mnie bał, jakbym mu krzywdę robiła... nie wiem już co robić... przebieranie, malowanie nic nie daje, on całkowicie się zamyka a ma dopiero 4 miesiące....co robić?? Takiego dziecka nie ma chyba nigdzie, jak to możliwe że dziecko aż tak boi się spojrzeć w oczy???
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!