Drogie Mamy nie można tracić nadziei, pisząc o pięciomiesięcznych dzieciach!
Choć ja tracę nadzieję, że uda mi się namówić Was na prowadzenie stymulacji, która, jak napisała na tym forum jedna z mądrych Mam zmienia relacje w całej rodzinie. U tak małego dziecko szybko można zauważyć zmiany, z początku niewielkie, ale dla rozwoju dziecka znaczące.
W korze wzrokowej, słuchowej i ruchowej właśnie w tym okresie bardzo intensywnie budowane są połączenia, które stanowią podstawę do rozwoju poznawczego dziecka.
Proszę więc rozpocząć ćwiczenia koncentrowania wzroku na specjalnych kartach do stymulacji wzrokowej (znajdzie je Pani na stronie
www.centrumetodykrakowkiej.pl). Wiele ćwiczeń dla niemowląt znajdzie Pani w książce "Wczesna interwencja terapeutyczna" -
www.we.pl . W kanale You Tube na naszej stronie znajdziecie Panie filmik, na którym jest pokazana stymulacja wzrokowa dwumiesięcznego dziecka.
Najważniejsze zalecenia do stymulacji percepcji słuchowej, to słuchanie wypowiedzi językowych program: "Słucham i uczę się mówić" najpierw Samogłoski i wykrzyknienia" oraz "Wyrażenia dźwiękonaśladowcze" (
www.arson.pl). Na razie z wolnego pola (głośniki po bokach łóżeczka) a gdy dziecko usiądzie w słuchawkach.
Jeśli stanęłyście Panie przed takim zadaniem życiowym, to wspierajcie się opowiadając o terapii, a nie o bólu. Wasze Dzieci potrzebują oglądania Waszych pogodnych twarzy. Spróbujcie nawzajem napisać sobie jak prowadzicie stymulację, jak długo ona trwa i czy udało się Wam wciągnąć do współpracy rodzinę i jak najefektywniej to uczynić.
Serdecznie pozdrawiam
Jagoda Cieszyńska