Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 10:17:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziecko 16 mcy. Nieprawidłowości w zachowaniu.  (Przeczytany 6706 razy)
Elzbieta_01
Newbie
*

« : Listopada 01, 2016, 07:25:20 »

Witam, 
Pani Profesor jestem mamą 16 miesięcznej dziewczynki u której niepokoją mnie niektóre zachowania:
- Jak zapytam ją gdzie jest taka, kaczka piesek etc.to nie wskazuje palcem;
- nie zawsze reaguje na imię ;
- Od urodzenia źle spi w nocy (zasypia sama) budzi sie po kilka kilkanascie razy poplakuje, czasami nie ma smoczka i trzeba jej go dać (nie je w nocy, zasypia najedzona);
- Czasami uderza glowa w ścianę,  dwa razy jek sie bardzo zdenerwowala to uderzala głową o podłogę ;
- Zaczęła się szczypać po szyi.
Pozytywne zachowania:
- Lubi sie przytulać, wyglupiac na na dywanie,
  mowi ko (kura), je (jest),  łała (mama), kwa, ki (kotek) pokazujac przy tym.  Zapytana o to nie pokazuje.
-Wskazuje palcem co chce
- Bawi sie w chowanego i akuku,
Buduje wieże z klockow,
często się śmieje,
 chwali się umiejetnosciami (tanczeniem, "tu tu tu sroczka", "cacu cacy",
lubi jeździć jezdzikiem, wozi nim zabawki/pluszaki,
 lubi chodzic z kaczuszka na sznurku,
 lubi byc noszona (głównie przeze mnie).
Robi papa (chociaz ostatnio malo).
Pani Profesor czy mogę wspomoc rozwoj coreczki, czy zachowania o ktorych piszę powinny mnie zaniepokoic?
Dodam ze corka pozno siadla (10 miesoac zycia byla 3 razy na rechabilitacji, zaczela siedziec siadac raczkowac wstawac). Mając okolo 14 mcy zaczęła chodzić.
Elzbieta_01
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Listopada 03, 2016, 06:35:51 »

Pani Profesor,  drodzy rodzice, im więcej czytam tym wiecej zachowań corki mnie niepokoi. A mianowicie :
Corka nie wskazuje palcem na nic o co ją poproszę (mam wrażenie ze ignoruje mnie wtedy)
Nie mowi mama i tata od okolo tygodnia lub dwoch
Macha rekami jak chodzi i bije sie po uchu
Boi sie suszarki i odkurzacza
Chodzi calymi dniami z podusia
Czy corka wymaga dalszej diagnostyki( pediatra mowi ze ma jeszcze czas)

karina1987
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Listopada 04, 2016, 12:11:48 »

Myślę że nie jest źle, aczkolwiek zawsze mogłoby być lepiej. Najważniejsze jest rozumienie mowy, jeśli maleństwo rozumie krótkie polecenia to nie ma się o co martwić... Najgorzej jest jak dziecko nie rozumie... poprzez rozumienie tworzy się komunikacja a dalej - mowa... czasem trzeba poczekać na mowę, ale rozumienie jest najważniejsze...
karina1987
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Listopada 04, 2016, 12:19:54 »

I dlatego jest tak bardzo wskazane - pokazywanie palcem, wzrokiem, naśladowanie, cokolwiek co pozwoliłoby na komunikowanie się z drugą osobą...to jest najważniejsze ..  jeśli tego nie ma to już jest problem... to nie musi być autyzm... To mogą być inne choroby, np. genetyczne, metaboliczne, trzeba robić badania, nie wolno wszystko podpisywać pod autyzm.   
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!