Wróć do strony głównej.
Grudnia 23, 2024, 02:44:27
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: SMF - Just Installed!
Strona główna
Pomoc
Zaloguj się
>
Pytania do naszych terapeutów
>
Autyzm
>
Praca w domu z 4-latkiem
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Praca w domu z 4-latkiem (Przeczytany 6327 razy)
Wiolci4
Newbie
Praca w domu z 4-latkiem
«
:
Stycznia 12, 2017, 01:04:09 »
Witam;
Jestem mamą prawie 4-letniego Tymona. Jesteśmy pod opieką poradni i OWI. Zajęcia mamy co 2 tyg z logopedą i psychologiem w OWI i w Poradni raz w miesiącu. Czekamy na diagnozę. Jest podejrzenie spectrum autyzmu. Jest kilka zachowań niepokojących. Ale są one poparte tez licznymi mocnymi zachowaniami. Mam wrażenie że mój syn nie rozumie niektórych poleceń albo kontekstu czytanej bajki, oglądanej bajki. Nie można się od niego dowiedzieć co robił w przedszkolu. Nie zabiega o wspólną zabawę z innymi dziećmi. Czasami zawoła nas do czytania bajek, zabawy. Jeżeli coś chce to powie. zakomunikuje jeżeli coś go boli. Komunikuje potrzeby fizjologiczne. Ma coraz większy zasób słownictwa.
Próbuję z nim pracować w domu. Ale nie mamy możliwości bo jest jeszcze młodszy brat Tymona 1,5 roczny Tobiasz, który chce wszystko to co robi brat i Tymon bardzo się denerwuje i traci zainteresowanie i skupienie na danym zadaniu.
Moje pytanie jak z nim pracować? Proszę o pomoc.
Wioleta
izajka102
Newbie
Odp: Praca w domu z 4-latkiem
«
Odpowiedz #1 :
Stycznia 13, 2017, 05:09:00 »
Witam,
Mam podobna sytuacje (dziecko z zaburzeniami 3 lata i 4 mies. I zdrowe 1,5 roku) także może cos podpowiem zanim Pani profesor odpisze. Terapię metodą krakowską warto jak najszybciej rozpocząć ze względu na budowanie systemu językowego u dziecka-dziecko które się komunikuje jest mniej nerwowe i wiele innych plusów. A w terapii najważniejsza jest systematyczność - na forum jest wiele informacji jak ja prowadzić (ważne tez znalesc terapeutę metody krakowskiej). Wg mnie nie ma innej możliwości jak codzienna indywidualna praca z dzieckiem 1,5 godz.a później organizowanie zabaw tematycznych dla chłopców. Jest to trudne bo 1.5 roczne dziecko jest na innym etapie rozwoju. Jesli chodzi o indywidualna prace to ja w tym czasie mam osobę ktora zajmuje się młodszym dzieckiem lub gdy mlodsze dziecko śpi. Wiem ze to jest bardzo trudne ale inaczej chyba nie da rady. Pozdrawiam i życzę wytrwałości
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pytania do naszych terapeutów
-----------------------------
=> Autyzm