Czesc rodzice
Chcialam sie podzielic z wami moimi obserwacjami i informacjami. Synek aktualnie ma 18,5 miesiąca - reakcja na imię srednia, kontakt wzrokowy sredni - zalezny od sytuacji, tworzy sie coraz lepsze pole wspolnej uwagi, pojawilo sie nasladownictwo zwierzątekm, pierwszze slowa mama tata baba mniam mniam i duzo wiecej dzwiekow, synek stal sie duzo bardziej obecny tu i teraz, domaga sie uwagi. sa oczywiscie problemy - srednia zabawa naprzemienna, srednia reakcja na slowa, ale caly czas sie wszystko polepsza.
W wieku 12 miesiecy synek nie reagowal w ogole na imie, kontakt wzrokowy zniomy, bardzo cichy,czesto nieobecny zawieszajacy sie wzrok, opozniony ruchowo, lubil bawic sie sam, nie poszukiwal naszej uwagi, jedyna slowo to bylo bam - wszystko wskazywalo na autyzm
Bylismy u neurologa, PPP, i wczoraj w Synapsis. - wszyscy na ten moment wykluczaja zaburzenia ze spektrum.
NIe 100% - poniewaz jest maly i caly czas sie rozwija ale na ten moment ma slabsze pola rozwojowe i zaburzenia sensoryczne, ale nie na tyle by to byl autyzm.
Wyszukiwalam rozne informacjie w necie, 3/4 sie zgadzalo ze to autyzm, nawiazalam kontakt z jedna mama ktora ma synka z autyzmem, ktory zachowywal sie podobnie do mojego synka - co jeszcze bardziej mnie utwierdzalo ze to na pewno to
DLATEGO chcialam napisac ze mimo MOJEJ diagnozy w wieku12 miesiecy ze to na pewno to - zaczelam pracowac z synkiem i widze postepy kazdego dnia, ze idziemy do przodu - to nie zawsze musi byc autyzm!
PRZEZ ROK MARTWILAM SIE ZE MOJ SYNEK MA AUTYZM, SWIYCH WLOSOW +100, DODATKOWYCH LAT+10. NIe pisze tego dlatego zeby uspokoic rodzicow i olac sprawe ale ze na prawde to nie zawsze musi byc autyzm.
Caly czas bede miec reke na pulsie, bo widze slabsze pola, ale cieszy mnie to ze pomimo wielu wskazujacych cech specjalisci na ten moment wykluczaja spektrum.
Pozdrawiam serdecznie,