Dzień dobry. Jestem świeżym ojcem i miałem bardzo mało do czynienia z dziećmi. Wymienię wszystkie zachowania synka, niektóre może są przypisane do jego wieku i są całkiem naturalne. Liczę że drodzy forumowicze, eksperci powiedzą czy powinienem coś robić w kierunku diagnozy, czekać czy może "przestać przesadzać".
Niemowlę 8,5 miesiąca. Urodzony drogą naturalną tydzień przed terminem. Punkty apgar 9/10 za kolor skóry a potem 10/10.
1.Kontakt wzrokowy raczej słaby, trwa z 5-10 sekund i niemowlę patrzy w innym kierunku lub wtula zawstydzoną główkę
2. Bardzo dużo noszony, płaczliwy, wścieka się często. Od dłuższego czasu chce być tylko przodem do świata. Jeśli przodem do mnie to łapki trzyma oparte i rozgląda się. Zdarza się że noszony przodem do mnie wygina się w pałąk do tyłu.
3.Macha bardzo dużo rączkami i nózkami. Położony na plecki podnosi dwie nózki do góry i opuszcza gwałtownie. Jak się zdenerwuje lub jest podekscytowany to zaciska piąstki rytmicznie.
4. Na razie nie reaguje na imię i często się zdarza że jak leże koło niego to wołam wołam i nic. Pstryknę palcami to się odwróci.
ometv.
5.Często budzi się w nocy. Karmiony piersią. Budzi się zazwyczaj z płaczem/krzykiem.
6.Na macie piankowej prawie zawsze idzie do brzegu odrywa o gryzie. Na razie nie raczkuje tylko trochę pełza. Chodzimy z nim na bobata ponieważ miał słaby podpór.
7.Zdarza mu się leżąc odchylać główkę do tyłu i krzyczeć
8.W spacerówce śpi i jest spokojny. Nie wychyla się, nie rozgląda.
9.Boi się obcych, ma lęk separacyjny. Na początku wrzask i płacz a potem się przyzwyczaja.
10.Drapie nieustannie palcami o tapczan. Wszystko wkłada do ust i gryzie (nie ma zębów). Swego czasu kręcił kciukiem o podłoże - teraz mniej.
11.Przytula się tylko jak zasypia.
12.Gaworzy ale raczej mało.
13.Lubi otwierać łapać za drzwiczki od szafek. Uderza łapkami w klawiaturę. Zabawki przeważnie gryzie albo nimi uderza lub w nie.
Jeśli jakieś fakty pominąłem proszę dopytać. Wiem że piszę trochę chaotycznie, nie potrafię inaczej w obecnej sytuacji. Nie potrafię na trzeźwo ocenić faktów.
Hello parents. I dare to ask, how is your children's development now?