aniasarah
Newbie
|
|
« : Stycznia 01, 2020, 06:43:20 » |
|
Witam serdecznie, Mój synek 2,7 lat ma opóźniony rozwój mowy, nasladuje zwierzęta, mowi mama, dadać (tata) , mniam mniam, emi (siostra Emilka), lala, ba, ał, baba, nie, je i kilka wyrażeń w swoim jezyku (łał na duże, pipi małe, iii zając, łu samolot, brumbi samochód) Laczy to w zdania typu: dadać ał nie (tatę nie boli). Zna i powtarza samogloski. Synek dobrze funkcjonuje, ale ma sztywnosci w zachowaniu, panicznie boi sie psów, jest głośny jak jest coś nie po jego mysli, nie zawsze bierze udział w zabawach/ pracach technicznych w żłobku. Ma trudności ze zmianami, nowymi osobami, nowym otoczeniem. W niemowlectwie miał obniżone i wzmożone napiecie mięśniowe. W osrodku, do którego chodzilismy na rehabilitację zatrzymali nas kiedy synek już normalnie chodził, biegał i skakał. Chodzimy na spotkania z logopeda i psychologiem. W lutym otrzyma diagnozę autyzm dzieciecy i orzeczenie itp. Zainteresowała mnie metoda krakowska, aby pomóc synkowi w rozwoju mowy, zebym mogla go lepiej rozumieć, tez skąd biorą się te sztywnosci w zachowaniu, ze chce rzeczy ulozone po swojemu, skąd ten lęk przed psami. Od czego mogę zacząć ćwiczenia z nim w domu. Dziękuję z góry za odpowiedź.
|