Dzień dobry,
niepokoi mnie zachowanie mojego 4-miesięcznego synka. Bardzo proszę o poradę, czy wskazane ponizej zachowanai odbiegaja od normy. Jak moge pomoc synkowi. Zacznę od początku:
- synek urodził się w 35 tyg. ciazy (10/10 w skali Apgar)
- od początku słabo
Speed Test https://vidmate.bid/ interesował się zabawkami, jedynie spogląda na te które są umieszczone nad nim
- nie lubi odwracać glowy za zabawkami
- nie reaguje na dzwieki, slyszy je (otwiera szeroko oczy) ale nie stara się podążać wzrokiem za dzwiekiem, zazwyczaj nie odwraca glowki,
- kontakt wzrokowy nawiązuje w pozycji leżącej, lubi czasem przyglądać się mojej twarzy,
- usmiecha sie na nasze zaczepki
- nie lubi patrzeć na osoby w pozycji pionowej, ucieka wzrokiem
- często spogląda na lampy, gwiazki na ścianie i do nich się usmiecha
- nie lubi leżeć na brzuchu
- bawi się swoimi rączkami, wyciąga raczki w kierunku zabawek pozycji leżącej na plecach, jednak bardziej traca niż łapie. Kiedy położę mu zabawkę na brzuszku to łapie ja symetrycznie obiema rączkami
- martwi mnie to, że nie patrzy na swoje raczki, pomimo że wkłada je do buzi i nimi manipuluje
- nie lubi ubierania
- mieliśmy kłopot z alergia i refkuksem ( obecnie jesteśmy na mleku dietwtycznym na bazie aminokwasów)
Proszę o poradę, czy zachowanie synka odbiega od normy. Czy może wskazywać na autyzm w przyszłości. Bardzo martwię się o niego i chciałabym mu już jakoś pomóc.
Zakupiłam już Pani program sluchowy oraz książkę "Wczesna Imterwencja Terapeutyczna" Proszę o poradę od czego zacząć ćwiczenia, jak długo puszczać wyrażenia dzwiekonasladowcze synkowi. Jak rozwijać jego kontakt wzrokowy, gdy synek nie lubi grzechotek.
Jestem bardzo zmartwiona, jednak mam nadzieję, że jeszcze można dużo wypracować z Synkiem na tym etapie życia.
Pozdrawiam serdecznie
Mama
I got this,..