Mama_oliwierka93
Newbie
|
|
« : Stycznia 14, 2022, 10:44:58 » |
|
Witam synek zaraz skończy dwa latka i trochę niepokoi mnie jak się zachowuje , rodzina twierdzi że przesadzam i że normalnie się zachowuje jak na swój wiek , jak czytam niektóre jego z zachowań wykazuje że może mieć autyzm Też na ten temat rozmawiałam z 4 miesiące temu z pediatra i stwierdził że jest okey ..... Proszę o radę czy przesadzam i panikuje bo taka moja natura niestety że na wszystko panikuje czy faktycznie może coś być nie tak .
To jest moje pierwsze dziecko i szczerze nigdy nie miałam styczności z dziećmi więc nie wiem co jest okey a co nie synek niestety też ma mało styczności z dziećmi bo na placu zabaw same większe dzieci się bawią ,a do przedszkola jeszcze nie chodzi , chce go posłać do żłobka bo większość czasu przebywa z dorosłymi
Synek zachowuje się inaczej jak jest on sam z moimi rodzicami albo z teściową jest grzeczniejszy i słucha się bardziej ,a jak jesteśmy z mężem to zaczyna wymuszać wszystko płaczem ,a najbardziej to do męża jeśli chodzi o mnie to czuję ze strony synka dystans jak coś potrzebuje albo jak płacze ,a jesteśmy wszyscy to leci do męża nie do mnie i nie wiem czy to jest spowodowane że synek i ja jesteśmy cały czas razem ? Czy po prostu nie mamy więzi syn i mama .Dodam również że nie boi się nowych ludzi A więc : *Mały kontakt wzrokowy ,jak chce popatrzeć na niego blisko to daje głowę w bok albo mnie odpycha ,jak chce z nim porozmawiać to na chwilę się spojrzy i po chwili daje głowę na dół ale za to mężowi normalnie się patrzy w oczy czasami się odwróci *Mówi tylko parę rzeczy (am,miał na kota,brum Brum na auto, nie , nie ma i nie mogę czasami powie nie wyraźnie "patrz " ,"masz" i"zobacz" *Nie mówi mama ani tata ale wie kto gdzie jest bo jak się go pytamy to pokazuje palcem na daną osobę *Kilka razy dziennie kręci się w kółko najczęściej jak gra muzyka ,albo jak ma coś w ręce np kubek *Ostatnio zaczął chodzić na palcach nie zawsze ale tak chodzi na palcach i zaraz normalnie *Nie reaguje na swoje imię mogę go wołać a on nic , jedynie się odwróci jak wołamy "Oliwier masz albo zobacz " * Ostatnio zauważyłam że się czasami zawiesza i patrzy chwilę w jeden punkt *Nie chce jeść sam * Nie sygnalizuje że zrobił kupkę bądź siku * Nie powtarza normalnych słów które chcemy by powiedział ,tylko jak mówimy powiedz galigaligali,tunkatunka,gagungagun to powtarza bo on sobie to wymyślił jak był mniejszy *Często się denerwuje jak mu coś zabierzemy albo zabronimy *Ma niespokojny sen *Czasami nie rozumie jak się o coś go prosi ,stoi patrzy się na podłogę i się uśmiecha (nie wiem czy to specjalnie czy o co chodzi) *Czasami układa samochody w rząd *Bawi się sam różnymi zabawkami i nie trwa to długo tylko z 10 min i coś innego weźmie , ze mną nie inicjuje zabawy ale za to z mężem tak *Boi się dźwięku wiertarki ,szczekania psa i blendera *Ostatnio częściej patrzy na zapalone światło na suficie *Nie zawsze chce się przytulać ,ale jak go usypiam to lubi jak go przytulam i ogólnie lubi z kimś zasypiać *Czasami bierze nasza rękę i np chce byśmy coś włączyli w zabawce albo prowadzi nas do czegoś *Ostatnio częściej zatyka uczy palcami i nie wiem czy to forma zabawy czy mu coś przeszkadza *Nie lubi jak obcina mu się paznokcie wręcz się nie da bo się wyrywa i wrzeszczy *Czasami nuci albo mówi lekko piskliwym głosem i nie wiem czy to normalne czy się stymuluje . *Jest bardzo uparty jak mówi się mu nie to dalej chce robić aż mu trzeba przerwać a wtedy zaczyna lekko histeryzować np wziął widelec i zaczął z nim biegać jak powiedziała Oliwier nie wolno zatrzymał się ,a jak powiedziałam oddaj mamie widelec to zaczął się śmiać i uciekać i mimo że prosiłam go cały czas by mi oddał widelec to i tak tego nie robił więc musiałam mu sama wręcz wyrwać z rąk *Czasami coś chce ale on sam nie wie co i ciągnie nas i lekko histeryzuje przy tym *Ostatnio mamy problem z jedzeniem nic mu nie pasuje i na wszystko odwraca głowę
Ale z drugiej strony potrafi: * Pokazywać palcem w książce jak pytamy gdzie kot, krowa itp *Umie czyścić nosek *Potrafi sam ściągać skarpetki *Rozumie jak mówię by wziął kocyk ,wyrzucił pampersa do śmieci ,podał jakąś rzecz *Sam pije z kubka albo z butelki *Umie nabijać widelcem jedzenie *Umie powiedzieć że chce am albo że chce pić oczywiście pokazuje na butelkę albo na kubek i mówi am *Jak powiem tany tany to udaje że tańczy *Jak pokaże mu palcem i powiem zobacz Oliwier to się odwróci i patrzy w daną rzecz *Uwielbia bawić się z kotem głaszcze go i mówi miał i pokazuje palcem na niego *Jak mu się chce to zrobi papa,da część albo da piątkę *Umie klaskać *Lubi się bawić w akuku *Robi noski noski *Jak podkładam mu coś i mówię wąchaj to udaje że Wacha i się śmieje *Jak się uśmiecha to odwzajemnia uśmiech Albo jak się śmieje to on też się śmieje *Umie sam myć ząbki *Jak mówię że nie wolno to się zatrzyma na chwilę i później i tak chce robić coś znowu *Wie gdzie jest oko ,nos ,pępek ,siusiak,ucho ,usta,noga itp *Umie budować z klocków wierzę i ogólnie kombinuje co by zbudować *Wie gdzie wkładać krztalty *Mówi nie jak już nie chce jeść i odwraca przy tym głowę *Robi halo halo przez telefon i udaje ze z kimś rozmawia albo wkłada słuchawki i też udaje że przez nie rozmawia *Puka do drzwi jak powie się mu zrób puk puk *Czasami da buzi jak mu się chce *Mówi ojej jak coś mu spadnie *Pokazuje że coś jest dobre głaszcze się po brzuszku i robi mmmmm *Udaje że robi apsik *Podnosi nogi jak mu mówię przy zakładaniu spodni albo butów *jak chce przebrać mu pampersa i jak widzi że mam już przygotowane wszystko to sam się kładzie i czeka aż go przebiorę *Robi jak indianin ooooo i przykłada przy tym rączkę do buzi *jak mówimy szeptem on też zaczyna cicho mówić po swojemu *Stuka kubkiem o kubek później pije i wydaje dźwięk ah *Udaje że się czeszę szczotką albo grzebieniem ,albo czeszę innych *Jak powiem zrób misiowi cacy cacy to głaszcze misia po głowie
|