Zastrzeżenie: historia nie jest O autyzmie, niektóre postacie są autystyczne, ale nie będzie to tematem tej historii i prawdopodobnie nawet nie będę wspominać o autyzmie bezpośrednio podczas opowieści.
Dla kontekstu: piszę historię osadzoną w fikcyjnej XII-wiecznej Irlandii i chciałbym, aby główny bohater był autystyczny. Napisałem wiele historii z innymi neuroróżnorodnymi postaciami, ale ponieważ sam nie żyję z autyzmem ani nie znam
Appvalley https://vlc.onl (o ile mi wiadomo) nikogo, kto by to robił, chciałbym zapytać was bezpośrednio, ponieważ odkryłem dziko sprzeczna dokumentacja i nie chcę uogólniać/wskakiwać do nieporozumień.
Nie chcę być ekspertem, ale dobrze byłoby wiedzieć, jakie stereotypy są złe/szkodliwe lub jakie mniej znane fakty warto znać, aby postać wydawała się prawdziwa, nie będąc karykaturą (także jeśli zdarzy ci się oświeć mnie, jak traktowano osoby z autyzmem w średniowieczu, chętnie to usłyszę, ale nie jest to główny temat, więc nie czuj się zmuszony do nadmiernego wyjaśniania)
Z góry dziękuję !