Szanowna Pani, bardzo cieszę się, że przede mną odpowiedziała Pani Donata, bo najlepiej, jeśli mówią mamy, które w dodatku same cudownie pracują ze swoimi dziećmi. I to wspaniale, że te mamy chcą jeszcze dzielić się swoimi doświadczeniami, choć zapewne czasu mają niewiele.
Aby podać prawidłowy program terapii, muszę jednak Syna poznać. Do czasu diagnozy powinna Pani wprowadzić program słuchowy "Słucham i uczę się mówić" (
www.arson.pl) - proszę wprowadzić części zawierające czasowniki i zdania. Dodatkowo proszę koniecznie wprowadzić nauczę czytania na podstawie serii prof. J. Cieszyńskiej "Kocham czytać" oraz A. Fabisiak-Majcher i E. Szmuc "Moje sylabki".
Bardzo ważne jest budowanie narracji, ale nie wiem, czy ćwiczenia z tego zakresu są już możliwe, bo nie wiem, jak Syn buduje zdania. Konieczne jest także systematyczne ćwiczenia grafopercepcji. Polecam serię A. Bali "Stymulacja prawej i lewej półkuli mózgu" (
www.arson.pl).
Mam nadzieję, że Syn objęty jest systematyczną terapią. Jeśli nie - powinien ją rozpocząć natychmiast, bez względu na termin diagnozy.
Pozdrawiam serdecznie!
Marta Korendo