Wybiórczości jedzenia można przede wszystkim przeciwdziałać, bardzo wcześnie (już od 1 roku życia) wprowadzając do diety dziecka dużo pokarmów (nie poprzestawać tylko na diecie słoiczkowej). Bardzo dobrze pod tym względem sprawdza się metoda BLW opisana w poprzednim pytaniu.
Gdy dziecko ma już bardzo ograniczony jadłospis można trzymać się następujących zasad:
- często dawać wybór;
- jak najbardziej angażować dziecko w przygotowywanie posiłków (niech pomaga, na ile może, podaje naczynia i produkty, odmierza, miesza, kroi);
- dbać o atrakcyjną formę jedzenia;
- starać się, by posiłki były jedzone wspólnie, uczyć też kultury przy stole (nakrywania, sprzątania po sobie, dziękownia, nieodchodzenia od stołu przed końcem posiłku);
- zawsze proponować coś nowego do jedzenia, niech dziecko chociaż spróbuje wziąć to do ust;
- wyeliminować z diety dziecka słodycze (w tym słodkie gazowane napoje) oraz produkty zawierajace konserwanty i sztuczne barwniki, które sprzyjają nadpobudliwości i alergiom pokarmowym;
- w czasie eliminowania niezdrowych produktów dbać, by te, na których nam zależy, były zawsze pod ręką na stole w kuchni, i aby dziecko miało duży ich wybór.