Dlaczego prawidłowe żucie i gryzienie jest takie ważne? Jak i kiedy zacząć naukę? Czego unikać?

Żucie i gryzienie jest ważne nie tylko ze względów pokarmowych, ale też artykulacyjnych. Prawidłowe ruchy szczęki, warg i języka umożliwiają prawidłową wymowę głosek. Niestety cywilizacyjne ułatwienia w postaci sprzedaży gotowych dań dla dzieci  – zbyt miękkich, by nadawały się do nauki gryzienia i żucia – skutkuje problemami z pionizacją języka i wadami wymowy. Żucie twardych pokarmów pozwala na ukształtowanie się prawidłowej pozycji żuchwy.

Proces pionizacji języka zaczyna się, gdy dziecko pewnie siedzi (między 6 a 8 miesiącem życia). Już wtedy należy zacząć podawanie gęstych papek łyżeczką – uwaga, nie "wycieramy" łyżeczki o górną wargę dziecka, ale opieramy na dolnej, by samo zgarnęło pokarm, pamiętamy też by jedzenie było odpowiednio gęste, a łyżka niezbyt głęboka, co ułatwi dziecku pobranie pokarmu.

W momencie, gdy dziecko pewnie siedzi i potrafi skierować przedmiot trzymany w dłoni do ust, można zacząć stosować metodę BLW (Bobas lubi wybór, http://babyledweaning.pl), która jest bardzo skuteczna w oswajaniu dziecka z nowymi smakami, zapachami i fakturami. Metoda wykorzystuje naturalną ciekawość poznawczą małego dziecka i polega na kładzeniu przed nim wielu różnych kawałków, łatwych do uchwycenia i przeżucia pokarmów (gotowane warzywa, owoce).

Rodzice często poprzestają na papkach, bojąc się ryzyka udławienia u dziecka. Jednak należy pamiętać, że małe dzieci mają ośrodek krztuszenia się umiejscowiony już w połowie języka, co bardzo wcześnie wywołuje u nich odruch kaszlu. Po drugie należy dbać, aby podawane kawałki miały nieregularny kształt i nie mogły zadziałać jak tłok w  tchawicy.